Svijet
0

Evropu zahvatili požari zbog visokih temperatura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoke temperature i nepovoljni vjetrovi izazvali su požare u više evropskih zemalja. Najteže su pogođeni Grčka i Španija.

Požar koji je izbio u Maratonos aveniji, koja se graniči s pošumljenim prostranstvom u blizini Atine, lokalizovan je, a vatra je stavljena pod kontrolu, javile su agencije.

U Španiji su već nekoliko dana temperature veoma visoke, u centralnom dijelu zemlje i više od 35 stepeni, dok snažan vjetar podstiče manje požare na istoku zemlje.

Grčka vatrogasna služba saopćila je da je požar na 55 kilometara sjeverno od Atine izbio na deponiji, a da se brzo proširio zbog jakog vjetra, zahvativši nisko rastinje.

Sa vatrom se borilo skoro 50 vatrogasaca.

U ekipi za suzbijanje požara učestvovali su i vatrogasni inženjeri, a pomoć u gašenju stigla je i iz vazduha. Evakuisana su dva sela kojima je prijetila neposredna opasnost od vatre.

U Kataloniji je izbio požar 130 kilometara zapadno od Barcelone.

Velike nevolje vatrogascima je zadao snažan vjetar, koji je, kada je požar skoro bio stavljen pod kontrolu, iznenada promjenio pravac. I specijalne vladine jedinice pritekle su u pomoć katalonskim vatrogascima. Procjene su da je požar u toj oblasti uništio 800 hektara šume.