Svijet
0

Evropski ustav - godinu dana nakon francuskog "ne"

FENA
Godinu dana nakon što su Francuzi na referendumu odbacili zajednički ustav Evropske unije mnogobrojni evropski lideri ocijenili su da je taj ključni dokument za daljnje proširenje evropske integracije praktično "na ledu".

Uoči dvodnevnog ministarskog sastanka, koji počinje danas u Klosternojburgu kod Beča, dugogodišnji borac za Evropu, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izrazio je žaljenje zbog takvog stanja s obzirom da su Francuzi 29. maja 2005., a potom i Holanđani odbacili ustav, koji može stupiti na snagu samo ako ga prihvati i ratificira svih 25 članica.

Nema konsenzusa o pitanju šta činiti s nacrtom ustava koji je načinjem kako bi se olakšalo odlučivanje u proširenoj Uniji. Dosad je 15 zemalja ratificiralo u parlamentima taj dokument iako su ga Francuzi i Holanđani na svojim referendumima odbacili.

Predsjednik Finske Tarja Halonen, koja će u drugoj polovini ove godine (od 1. jula) naslijediti Austriju u fotelji predsjedavajućeg EU, postavila je pitanje - zašto žuriti s usvajanjem ustava kad dvije zemlje koje su ga odbacile "neće promijeniti mišljenje samo zato što su ga drugi prihvatili?"

Ulogu predsjedavajućeg EU, poslije Finske, u januaru iduće godine preuzet će Njemačka, a kancelarka Angela Merkel je najavila da će oživljavanje zajedničkog ustava biti njen prioritet.

U posljednje vrijeme, međutim, čak ni Njemačka, koja je svesrdno podupirala nacrt ustava, sad gleda s više pesimizma u mogućnost izlaska iz krize.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso nedavno je rekao da EU treba povratiti kredibilitet prije nego što krene u "spasavanje" ustava, pošto bar zasad niko u EU ne zna odgovor na pitanje da li je nacrt ustava mrtvorođenče ili mu se još može udahnuti život.

Barroso se založio za reformu evropskih institucija do 2009. godine, a Unija je nedavno odložila odluku o prijemu Rumunije i Bugarske do oktobra - dok te zemlje ne upotpune administrativne reforme i suzbiju organizovani kriminal i sveopću korupciju.

"Lako je kritizirati Evropu i upirati prstom na njene slabosti", ocijenio je Barroso i dodao da bi osnivači evropske integracije, da su kojim slučajem danas živi, "bili iznenađeni koliko je dosad postignuto".

Da bez ratifikacije ustava neće biti moguće širenje EU, poslije prijema Rumunije i Bugarske, upozorio je komesar EU za proširenje Olli Rehn u intervjuu dnevniku "Wiener Zeitung", prenosi Tanjug.

"EU u bližoj budućnosti mora postići ustavni dogovor. Za to postoji jedan prijedlog - to je ustavni ugovor koji ja podržavam. Ugovor iz Nice je institucionalni okvir za 27 zemalja, a to znači do prijema Bugarske i Rumunije", objasnio je on.

Naglašavajući neophodnim da se proces proširenja nastavi, Rehn je dodao da je "EU konsolidirala plan širenja i da se sad koncentrira na zapadni Balkan".

Rehn je također rekao da ne bi trebalo utvrđivati konačne granice Unije jer bi to "oslabilo integraciju i nepravedno isključilo neke zemlje".

Pojedine članice EU u koje spadaju Holandija i Njemačka izrazile su, međutim, želju da EU razmotri ograničavanje plan buduće ekspanzije Unije i stvaranje konačnih granica. To pitanje bit će na dnevnom redu samita lidera EU 15. i 16. juna u Bruxellesu kada će se raspravljati o sudbini evropskog ustava.