Svijet
0

Evropski test za nacionalne blagajne

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Što je još prije godinu dana bilo nezamislivo, sada je politička stvarnost. Kao reakcija na krizu, sada članice EU-a moraju dopustiti Uniji da nadzire pitanja nacionalnih proračuna - takozvani "Evropski semestar".

Prvi korak u tom postupku je postavljanje prognoze koju su ove srijede (12.1.) predstavili predsjednik Komisije Manuel Barroso, povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn i povjerenik za zapošljavanje László Andor, prenosi Deutsche Welle.

U vrlo sažetom dokumentu na samo deset stranica, Evropska komisija analizira opće uvjete gospodarskog razvoja. Izvještaj ne sadrži nove brojke nego navodi gospodarsku prognozu koju je već ranije predstavila Evropska komisija.

Taj dokument će biti predložak za raspravu ministara finansija EU-a koji se sastaju početkom iduće sedmice, ali isto tako će dokument biti predložak za proljetni summit u martu.

Tada će u članicama početi računanje, jer do aprila članice moraju Komisiji predati svoje planove za proračun. Briselska institucija nakon toga ispituje prijedloge budžeta i razrađuje preporuke za konkretne promjene u nacionalnim proračunima, dakle koliko se u članicama štedi. Do ljeta sve zemlje moraju preraditi svoje planove proračuna, a slijedeće zime Komisija provjerava, jesu li članice provele u djelo što se od njih tražilo.

Novi postupak razlikuje se bitno od dosadašnjih planova budžeta. Preporuke se sada daju prije izrade proračuna, a ne kao do sada, naknadno i kada je prekasno - kao što je bilo naprimjer u Grčkoj ili Irskoj.

"Evropski semestar“ paktu gospodarske stabilnosti daje "zube“, a da pri tome ne mijenja pravila igre, procjenjuju stručnjaci za proračun. Iako Komisija ima samo savjetodavnu funkciju i premda nisu predviđene sankcije, članice Unije morat će u svoje planove za budžet uključiti i procjene i preporuke iz Bruxellesa.

Redovne godišnje procjene zanimljive su i kao izvor informacija za finansijska tržišta, dakle za one koji finansiraju dugove. To znači da pritisak za smanjenje dugova raste, ne samo putem intenzivnih rasprava među ministrima finansija već i zbog veće transparentnosti za kupce državnih obveznica.