{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Turske

F
16.2.2010. u 16:21
0
2
Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Turske
0
Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Turske
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak da je zabranom klasičnog erotskog djela Turska spriječila javni pristup evropskoj književnoj baštini i prekršila slobodu izražavanja.
Sud u Strasbourgu donio je presudu u korist izdavača Rahmija Akdasa, koji je 1999. godine objavio turski prijevod romana francuskog pisca Guillaumea Apollinairea iz 1907. "Jedanaest hiljada buzdovana" (Les Onze Mille Verges) koji sadrži dijelove o sadizmu, homoseksualnosti, pedofiliji i nekrofilija, prenosi agencija Reuters.

Akdas je osuđen u Turskoj za zločin protiv morala i kažnjen globom od 1.100 eura, a naređeno je i uništenje svih primjeraka knjige. Žalbeni sud je kasnije potvrdio presudu, ali je povukao nalog o uništenju izdanja.

Turska je revidirala svoje zakone o slobodi govora kako bi ih što više uskladila sa standardima Evropske unije u okviru svojih nastojanja da se pridruži obitelji evropskih zemalja. Međutim, Ankara i dalje cenzurira knjige i web stranice, a povremeno zatvara novinare zbog njihovih tekstova.

Evropski sud ističe u svojoj presudi da države mogu legalno intervenirati radi zaštite morala ako za tim postoji izričita potreba u društvu, ali navodi da u Akdasovom predmetu to nije bio slučaj jer je čitav vijek protekao od objavljivanja knjige "Jedanaest hiljada buzdovana" koji danas pripada evropskoj književnoj baštini.

To djelo je u Francuskoj bilo zabranjeno sve do 1970. godine.

"Teška kazna i zapljena primjeraka knjige nisu proporcionalni legitimnom cilju zaštite morala i stoga su izlišni u demokratskom društvu", piše u presudi suda u Strasbourgu koji se poziva na član 10 zakona o slobodi govora Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Turska je 123. od 175 zemalja koje se nalaze na listi o slobodi štampe koju su prošle godine objavili Reporteri bez granica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: