Svijet
200

Evropski sud pravde: Kompanije mogu zabraniti muslimankama nošenje marame

Klix.ba
Poslodavci mogu zabraniti muslimankama nošenje marame na radnom mjestu, isto kao i drugih vjerskih simbola, ako je to generalno pravilo kompanija koja zabranjuje nošenje bilo kakvih vjerskih ili političkih simbola. To je komentar Evropskog suda za ljudska prava na upit belgijskog žalbenog suda.

Samira Achbita radila je kao recepcionerka u Belgiji kada je dobila otkaz jer je nosila maramu. Ona je tu odluku svoje firme osporila pred sudom. Ipak belgijski žalbeni sud je prije donošenja konačne odluke tražio tumačenje Evropskog suda za ljudska prava.

Glavna advokatica tog suda Juliane Kokott kazala je da ukoliko kompanija svojoj uposlenici zabrani nošenje marame to nije direktna diskriminacija. Ona je kazala kako kompanija zaposlenici može zabraniti nošenje marame ukoliko su to generalna pravila firme, kojima se zabranjuje vidljivo isticanje vjerske ili političke pripadnosti, a ne na predrasudi na osnovu vjere.

Generalni stav Evropskog suda za ljudska prava je da kompanije mogu zabraniti uposlenicama nošenje marame, pozivajući se na princip neutralnosti.