Crna lista
1

Evropski sud pravde danas odlučuje o statusu Hamasa

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vodeći evropski sud presuđuje danas da li islamistički pokret Hamas treba biti skinut s crne liste terorističkih organizacija koju je uvela EU, u potezu koji će vjerovatno izazvati bijes u Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Washington i Izrael bili su zgranuti u decembru 2004. kada je niži evropski sud presudio da Hamas treba biti skinut s liste jer je EU donijela odluku na osnovu informacija iz medija i s interneta.

Bruxelles je uložio žalbu na presudu, a Evropski sud pravde u Luxembourgu (ECJ), vodeći pravosudni organ za 28 članica EU, sada će imati konačnu riječ po tom pitanju.

Visoka pravnica ECJ veće je navela u zvaničnom pravnom mišljenju u septembru prošle godine da Hamas nije trebao biti uvršten na listu zbog proceduralnih grešaka koje su učinile nevažećom odluku EU.

Ukoliko Hamas bude izbačen s liste, ionako napeti odnosi između EU i Izraela opet će biti stavljeni na kušnju. Izrael redovno kritikuje EU što je previše blaga prema terorizmu i odlučno odbacuje evropske kritike svoje politike širenja jevrejskih naselja.

Prošle je sedmice izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio političke zahtjeve EU upućene Izraelu nazvavši ih "potpuno ludim".

Evropska unija je uvela zabrane putovanja i zamrznula je sredstva Hamasa, koji kontrolira pojas Gaze, nakon terorističkih napada al-Qaede na Washington i New York 11. septembra 2001.

Hamas se protivi sankcijama od samog početka, tvrdeći da je on legalno izabrana vlada i stoga ima pravo da izvodi vojne operacije protiv Izraela.

Prvobitna presuda iz 2014. godine evropskog Općeg suda poništila je sankcije EU-a zbog proceduralnih grešaka.

U presudi se navodi da je umjesto pokretanja nezavisne istrage da li je Hamas teroristička organizacija, Evropsko vijeće donijelo odluku na osnovu javno dostupne informacije.

Evropsko vijeće uložilo je žalbu na presudu, navodeći da je Opći sud "bio u krivu u svojoj procjeni načina na koji se vijeće oslonilo n informaciju iz javnog domena".

Generalna pravnica ECJ Eleanor Sharpston izjavila je u septembru da se EU "ne može oslanjati na činjenice i dokaze pronađene u novinskim člancima i na informacije s interneta, umjesto na odluke kompetentnih vlasti koje bi podržale odluku o zadržavanju liste", prenosi AFP.