Svijet
0

Evropski strah od džamija i minareta

Sarajevo-x.com
Protesti protiv izgradnje džamije u Kelnu, Njemačka
Protesti protiv izgradnje džamije u Kelnu, Njemačka
Planirana izgradnja džamije i njenog minareta u švicarskom selu Wangen nikako da konačno počne jer tamošnje stanovništvo gradnju džamija smatra neprimjerenim. Zajednica turskih doseljenika koji godinama žive u Wangenu vodi žestoke rasprave sa domaćim stanovništvom koje se protivi izgradnji džamije, kojoj, kako kažu, nije mjesto u njihovom malom selu zbog buke koju bi ezani uzrokovali.

"Riječ je zapravo o toj buci koje ionako odveć ima previše u našem selu zbog silnih auta. Trebali biste ovdje doći petkom uvečer i shvatili biste o čemu govorim. Ja zaista nemam ništa protiv džamija i minareta, ali kada su one u nekom većem gradu. Ne u ovom selu. To jednostavno nije ispravno. Siguran sam da će oko ovoga biti još mnogo nevolja“, objasnio je za britanski Guardian Roland Kissling jedan od stanovnika Wangena.

Cijela priča o džamiji u švicarskom selu počela je zapravo kada je tamošnja zajednica turskih doseljenika poželjela od jedne kuće koja je u njihovom vlasništvu, a koja je služila kao mešdžid, napraviti džamiju. Nakon pritužbi Švicaraca, slučaj "izgradnja džamije“ završio je na sudu. Turski doseljenici su tada dobili zvaničnu dozvolu za izgradnju džamije s minaretom koji će biti visok šest metara.

"Izgraditi ćemo džamiju do kraja naredne godine. Trenutno biramo prave boje i građevinski materijal. Mi nemamo nikakvih problema. Druga strana je ta koja ima određene probleme i predrasude. Nećemo odustati dok ne izgradimo minaret“, kazao je Mustafa Karahan, glasnogovornik Asocijacija turske kulture u Wangenu.

Međutim, ukoliko bi se pitalo Uricha Schuelera, člana jedne od vodećih političkih partija u Švicarskoj (SVP), džamije neće biti izgrađena. Schueler je u tu svrhu i započeo kampanju protiv izgradnje džamije.

"Za razliku od drugih religija, islam nije samo religija, islam je i ideologija kojom se namjerava stvoriti drugačiji pravni sistem u državi, a to je šerijat. To je veliki problem i u demokratskim društvima, takve nakane moraju se zaustaviti. Ukoliko političari to ne budu htjeli ili mogli, narod hoće“, naglasio je Schueler.

S ciljem da zaustavi izgradnju džamije, Schueler je pokrenuo peticiju skupljanja potpisa kako bi se dodala stavka u švicarski ustav koja glasi: "Izgradnja minareta u Švicarskoj je zabranjena“. Već je prikupio 40.000 potpisa. Ukoliko prikupi 100.000 potpisa, moguće je sazvati referendum o tom pitanju.

"Nemamo ništa protiv soba u kojima se muslimani mogu moliti, ali minaret je nešto sasvim drugo. To nema nikakve veze za religijom. To je simbol političke moći“, naglasio je Schueler.

U Švicarskoj živi više od 300.000 muslimana, uglavnom doseljenika sa Balkana i iz Turske, a postoje samo tri džamije sa minaretom.

Ovakva razmišljanja pak nisu specifična samo za Švicarsku. Naime, već se u drugim evropskim zemljama kao što su Njemačka, Austrija, Italija i Holandija protestvovalo protiv džamije i minareta.

"Po mom mišljenju, iza svih tih protesta stoje krišćanski fundamentalisti“, smatra Reinhard Schulze, profesor islamskih nauka na Univerzitetui Bern.