{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski strah od džamija i minareta

S
11.10.2007. u 09:16
0
0
Evropski strah od džamija i minareta
0
Evropski strah od džamija i minareta
Protesti protiv izgradnje džamije u Kelnu, Njemačka
Planirana izgradnja džamije i njenog minareta u švicarskom selu Wangen nikako da konačno počne jer tamošnje stanovništvo gradnju džamija smatra neprimjerenim. Zajednica turskih doseljenika koji godinama žive u Wangenu vodi žestoke rasprave sa domaćim stanovništvom koje se protivi izgradnji džamije, kojoj, kako kažu, nije mjesto u njihovom malom selu zbog buke koju bi ezani uzrokovali.
"Riječ je zapravo o toj buci koje ionako odveć ima previše u našem selu zbog silnih auta. Trebali biste ovdje doći petkom uvečer i shvatili biste o čemu govorim. Ja zaista nemam ništa protiv džamija i minareta, ali kada su one u nekom većem gradu. Ne u ovom selu. To jednostavno nije ispravno. Siguran sam da će oko ovoga biti još mnogo nevolja“, objasnio je za britanski Guardian Roland Kissling jedan od stanovnika Wangena.

Cijela priča o džamiji u švicarskom selu počela je zapravo kada je tamošnja zajednica turskih doseljenika poželjela od jedne kuće koja je u njihovom vlasništvu, a koja je služila kao mešdžid, napraviti džamiju. Nakon pritužbi Švicaraca, slučaj "izgradnja džamije“ završio je na sudu. Turski doseljenici su tada dobili zvaničnu dozvolu za izgradnju džamije s minaretom koji će biti visok šest metara.

"Izgraditi ćemo džamiju do kraja naredne godine. Trenutno biramo prave boje i građevinski materijal. Mi nemamo nikakvih problema. Druga strana je ta koja ima određene probleme i predrasude. Nećemo odustati dok ne izgradimo minaret“, kazao je Mustafa Karahan, glasnogovornik Asocijacija turske kulture u Wangenu.

Međutim, ukoliko bi se pitalo Uricha Schuelera, člana jedne od vodećih političkih partija u Švicarskoj (SVP), džamije neće biti izgrađena. Schueler je u tu svrhu i započeo kampanju protiv izgradnje džamije.

"Za razliku od drugih religija, islam nije samo religija, islam je i ideologija kojom se namjerava stvoriti drugačiji pravni sistem u državi, a to je šerijat. To je veliki problem i u demokratskim društvima, takve nakane moraju se zaustaviti. Ukoliko političari to ne budu htjeli ili mogli, narod hoće“, naglasio je Schueler.

S ciljem da zaustavi izgradnju džamije, Schueler je pokrenuo peticiju skupljanja potpisa kako bi se dodala stavka u švicarski ustav koja glasi: "Izgradnja minareta u Švicarskoj je zabranjena“. Već je prikupio 40.000 potpisa. Ukoliko prikupi 100.000 potpisa, moguće je sazvati referendum o tom pitanju.

"Nemamo ništa protiv soba u kojima se muslimani mogu moliti, ali minaret je nešto sasvim drugo. To nema nikakve veze za religijom. To je simbol političke moći“, naglasio je Schueler.

U Švicarskoj živi više od 300.000 muslimana, uglavnom doseljenika sa Balkana i iz Turske, a postoje samo tri džamije sa minaretom.

Ovakva razmišljanja pak nisu specifična samo za Švicarsku. Naime, već se u drugim evropskim zemljama kao što su Njemačka, Austrija, Italija i Holandija protestvovalo protiv džamije i minareta.

"Po mom mišljenju, iza svih tih protesta stoje krišćanski fundamentalisti“, smatra Reinhard Schulze, profesor islamskih nauka na Univerzitetui Bern.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: