{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski parlament usvojio izvještaj o tajnim letovima CIA-e

F
23.1.2007. u 15:13
0
0
Evropski parlament usvojio izvještaj o tajnim letovima CIA-e
0
Evropski parlament usvojio izvještaj o tajnim letovima CIA-e
Foto: AFP
Specijalna komisija Evropskog parlamenta u utorak je usvojila izvještaj koji navodi da su zemlje članice EU, među kojima Britanija, Poljska, Njemačka i Italija, bile upoznate s tajnim letovima CIA-e i otmicama sumnjivih terorista od američkih agenata i njihovo prebacivanje u tajne pritvore.
Izvještaj, koji zaključujuje godinu dana dugu istragu komisije sumnjivih aktivnosti CIA-e u Evropi, također optužuje vanjskopolitičkog šefa EU Javiera Solanu i druge visokorangirane zvaničnike zbog nesaradnje s istragom i odbijanja davanja informacija o tajnom američkom programu pritvaranja, javio je AP.

U ključnom amandmanu, koji je usvojen na insistiranje konzervativnih poslanika, izvještaj, međutim, navodi kako nije moguće dokazati da su tajni pritvori CIA-e bili u Poljskoj - što je navod koji je i pokrenuo istragu u novembru 2005.

Izvještaj je podnesen na glasanje 785-članom Evropskom parlamentu sredinom februara.

Specijalna komisija nema pravnih ovlasti, ali može preporuičiti sankcije protiv zemalja članica EU ukoliko prekrše evropske sporazume o ljudskim pravima držanjem tajnih zatvora ili tajnim prebacivanjem osumnjičenih za terorizam u zemlje u ukojima bi se mogli suočiti s mučenjem.

Navodi da su agenti CIA-e prebacivali zatvorenike preko evropskih aerodroma do tajnih pritvorskih centara, uključujući i one u istočnoj Evropi, prvi put su objavljeni u novembru 2005. Human Rights Watch je kasnije imenovao Poljsku i Rumuniju kao moguće lokacije navodnih tajnih zatvora, ali obje zemlje u više navrata su negirale svoju umiješanost u to.

Poljski poslanici Evropskog parlamenta tvrde kako nema nikavih dokaza da su avioni CIA-e slijetali na vojni aerodrom u sjeveroistočnoj Poljskoj i da su prevozili osumnjičene teroriste.

Istražitelj Vijeća Evrope, vodeće grupe za ljudska prava, izjavio je kako dokazi ukazuju na vjerovatnoću da su avioni povezani s CIA-om stajali u Rumuniji i Poljskoj i da su tamo izbacivali zatočenike.

U septembru je predsjednik Bush priznao da su osumnjičenici za terorizam držani u CIA-inim zatvorima van Sjedinjenih Država, ali nije spomenuo gdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: