Španija traži izručenje
1

Evropski parlament ukinuo imunitet bivšem čelniku Katalonije Carlesu Puigdemontu

V. K.
Evropski parlament izglasao je na današnjoj sjednici ukidanje imuniteta bivšem predsjedniku Katalonije i vođi pokreta za nezavisnost ove regije Carlesu Puigdemontu. Bivši lider Katalonije nalazio se pod zaštitom Brisela od 2017. godine.
Pored Puigdemonta, evropski zastupnici glasali su za ukidanje imuniteta i preostalim katalonskim političarima koji se nalaze pod zaštitom u Briselu. Ukidanje imuniteta odnosi se na političarku Claru Ponsati te bivšeg ministra zdravstva u katalonskoj vladi Antonia Comina.

U postupku ukidanja imuniteta Puigdemontu, Evropski parlament je glasao sa 400 glasova za, 248 protiv te 45 suzdržanih.

Kada su u pitanju preostali katalonski političari, 404 evropska parlamentarca glasala su za ukidanje imuniteta Ponsati i Comini, 247 bilo je protiv, a 42 zastupnika bila su suzdržana u ovom slučaju.

Odluka Evropskog parlamenta naišla je na oprečne reakcije katalonskih političara i zvaničnog Madrida. Puigdemont je nakon glasanja izjavio kako je ovo tužan dan za demokratiju.

"Ovo je tužan dan za Evropski parlament. Izgubili smo imunitet, ali Evropski parlament izgubio je mnogo više od toga kao i sama evropska demokratija. Ovdje nije riječ o sudskom procesu već o političkom gonjenju", rekao je vidno razočarani Puigdemont.

S druge strane, španska vlada pozdravila je novu odluku Evropskog parlamenta te su naveli kako se problemi vezani za Kataloniju moraju rješavati u Španiji, a ne u Briselu.

"Odluka evropskih zastupnika šalje trostruku poruku. Jedna od njih je i ta da se problemi Katalonije trebaju rješavati u Španiji umjesto u Briselu", rekao je ministar vanjskih poslova Španije Arancha Gonzales Laya.

Comina, Puigdemont i Ponsati (Foto: EPA-EFE)
Comina, Puigdemont i Ponsati (Foto: EPA-EFE)

Puigdemont, Comina i Ponsati, nalaze se u Briselu od 2017. godine. Nakon velikih protesta za nezavisnost Katalonije koji su održani 2017. godine, španske vlasti naredile su hapšenja vodećih katalonskih političara, a na listi su se nalazili i Ponsati, Comina te lider pokreta za nezavisnost Carles Puigdemont.

Da bi izbjegli hapšenje, katalonski zvaničnici su izbjegli u Brisel te im je tamo ponuđen imunitet koji je trajao četiri godine što je onemogućilo španskim vlastima da traže njihovo izručenje.

U međuvremenu, devet katalonskih političara koji su ostali u Španiji osuđeni su zbog svojih separatističkih aktivnosti na kazne zatvora od 9 pa sve do 13 godina.

Sada, nakon što je katalonskim zvaničnicima imunitet ukinut, španskim vlastima otvorile su se pravne mogućnosti da traže njihovo izručenje u ovu državu kako bi protiv njih bio pokrenut postupak pred španskim sudom.

Za razliku od prethodne četiri godine, katalonski političari sada nemaju zaštitu te će njihovo izručenje isključivo ovisiti o dogovoru između Španije i belgijskog pravosudnog sistema.