|

Evropski parlament traži oslobađanje iranske advokatice

Evropski parlament traži oslobađanje iranske advokatice
0
F
FENA
20.1.2011. u 18:46
0
komentara
0

dijeljenja
Evropski parlament traži oslobađanje iranske advokatice Nasrin Satoudeh
Evropski parlament je u četvrtak zatražio "trenutno i bezuvjetno" oslobađanje iranske advokatice Nasrin Satoudeh, osuđene na 11 godina zatvora zbog aktivnosti vezanih za ljudska prava.
U rezoluciji, koja je jednoglasno usvojena, EP od iranske vlade traži hitno i bezuvjetno oslobađanje Nasrin Sotoudeh i ostalih zatvorenika, boraca za slobodu mišljenja“.

„Osuda Nasrin Sotoudeh je političke prirode jer joj je cilj da spriječi jednog od vodećih zagovornika ljudskih prava u Iranu da obavlja svoj posao“, rekli su zastupnici, koji su primijetili da je advokatica Sotoudeh „mogla biti mučena“ u zatvoru.

Njena sudbina je pokazatelj „sistematske težnje da se napadaju advokati i borci za ljudska prava“, smatraju zastupnici.

Parlament općenito žali zbog “prisilnih priznanja, mučenja i lošeg postupanja sa zatvorenicima, lišavanja sna, nezakonitog zatvaranja“, kao i zbog “fizičkih zlostavljanja, u koja spada i seksualno nasilje“.

Evropski parlament traži od iranskih vlasti da ”djeluju protiv nekažnjavanja pripadnika sigurnosnih snaga koji krše ljudska prava”.

Nedavna presuda advokatici Sotoudeh je proširila popis ličnosti kažnjenih teškim kaznama poslije nereda koji su pratili osporavani reizbor predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u junu 2009. godine.

Nakon što se dugo bavila odbranom mladih ljudi osuđenih na smrt zbog djela počinjenih kada su bili maloljetni, 45-godišnja Sotoudeh je branila mnoge pripadnike opozicije uhapšene poslije izbora.

Suđenje advokatici Nasrin Sotoudeh osudile su i Sjedinjene Američke Države.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.