Svijet
0

Evropski parlament prihvatio izvještaj o CIA-i

FENA
Evropski parlament velikom većinom je prihvatio izvještaj u kojem se mnoge evropske vlade optužuje da su znale za ilegalne aktivnosti američke obavještajne službe CIA-e u Evropi.

Na temelju dokaza vjeruje se da su neke evropske vlade znale za ilegalna prebacivanja i držanje zatvorenika na području evropskih zemlja. Posebno se prozivaju Italija, Švedska, Njemačka, Bosna i Hercegovina i Makedonija, javljaju agencije.

Evropski zastupnici CIA-u proglašavaju direktno odgovornom za teška kršenja ljudskih prava i pozivaju da se takva praksa zabrani međunarodnim pravom.

Zemlje članice EU-a upozoravaju da bi mogle biti pozvane na odgovornost zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i podsjećaju ih da su obvezne istražiti je li Konvencija prekršena na njihovom teritoriju i u zračnom prostoru. Pozivaju i na donošenje evropskih propisa o strožoj kontroli djelovanja stranih tajnih službi na evropskom teritoriju.

U izvještaju se napominje kako istraga do sada nije dokazala postojanje tajnih zatvora u Evropskoj uniji. Odbor namjerava poslati istražitelje u Poljsku i Rumuniju.

Također planira i saslušanja s predstavnicima britanske, španske, talijanske i njemačke vlade te s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom u vezi s mogućom ulogom SFOR-a i KFOR-a u ilegalnom držanju šest državljana BiH arapskog porijekla koji su još uvijek u Guantanamu.