Svijet
3

Evropski parlament kaznio dvojicu zastupnika zbog oponašanja Hitlera

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski parlament (AP) potvrdio je novčanu i kaznu suspenzije za dvojicu članova tog parlamenta zbog nacističkih ispada, te zbog oponašanja nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

U saopćenju iz EP-a navedeno je da je komisija, koju su sačinjavali predsjednik i 14 pomoćnika, sinoć jednoglasno potvrdila novčanu i kaznu suzpenzije za članove EP-a Poljaka Janusza Korwin-Mikkea i Italijana Gianlucija Buonannoa, koja im je predložena 14. oktobra.

Ovom odlukom dvojica članova parlamenta u narednih 10 dana će imati pravo glasa, ali ono će biti tajno. Poljak i Italijan narednih 10 dana neće moći učestvovati na bilo kakvim organizacijama koje organizuje Evropski parlament, te će platiti novčane kazne u visini od 3.060 eura.

Poljak Korwin-Mikke u julu ove godine, tokom debate o planovima da se uvede jedinstvena cijena za putovanja širom granica Evropske unije, podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava rekavši:"Jedan narod, jedna država, jedna karta", što alaudira na nacistički slogan "Jedan narod, jedna država, jedan vođa". Pored toga, na zasjedanju u septembru ove godine, Poljak je nazvao migrante "ljudskim smećem".

Italijanski zastupnik Gianluca Buonanno je na sjednici 6. oktobra nosio majicu sa likom njemačke kancelarke Angele Merkel koji podsjeća također, na lik Adolfa Hitlera. Buonanno je idućeg dana, na sjednici kojoj je prisustvovala i Merkel, iscrtao "Hitlerove brkove" i izveo poznati "nacistički pozdrav". 

Kazna za dvojicu članova EP-a že na snazi biti do 11. novembra.