Sa 552 glasa za
0

Evropski parlament imenovao novu komesarku za kulturu, poziciju preuzela bugarska političarka

FENA
Iliana Ivanova (Foto: EPA-EFE)
Iliana Ivanova (Foto: EPA-EFE)
Evropski parlament (EP) je u utorak odobrio, sa 552 glasa za, 27 protiv, uz 51 uzdržan, imenovanje Iliane Ivanove za novu evropsku komesarku koja dolazi iz Bugarske.  

Ivanova će biti evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade uz podršku Vijeća EU do isteka trenutnog mandata Evropske komisije naredne jeseni, javlja BTA.

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta i Odbor za kulturu i obrazovanje održali su 5. septembra trosatnu raspravu s Ivanovom kako bi ocijenili njenu podobnost da zamijeni Mariju Gabrijel, koja je 15. maja podnijela ostavku na mjesto komesarke EU da bi postala potpredsjednica Vlade i ministrica inostranih poslova Bugarske.

Nakon rasprave, oba odbora su Ivanovoj dala pozitivnu ocjenu, što su u utorak potvrdile Konferencija predsjednika parlamenta, Konferencija predsjednika (predsjednik EP Metsola i lideri političkih grupa) i parlament u utorak. 

Ivanova je bila europarlamentarka od 2009. do 2012. godine. Od 2013. je predstavnica Bugarske u Evropskom revizorskom sudu u Luksemburgu.

Nakon glasanja u EP u utorak, Ivanova je izrazila nadu da će se procedura za njeno imenovanje završiti sljedeće sedmice.

Ona planira da podnese ostavku na mjesto predstavnika Bugarske u Evropskom revizorskom sudu u narednim danima.

Ivanova je zahvalila evropskim parlamentarcima na podršci i priznanju, posebno svim bugarskim poslanicima na pomoći tokom njenih priprema.

"Ponosna sam što možemo tako uspješno raditi zajedno", rekla je, navodeći da je mnogo zadataka pred komisijom, a malo vremena.

Obraćajući se bugarskim novinarima o svojim budućim obavezama u Evropskoj komisiji rekla je da u  fondovima za inovacije u Evropskoj uniji postoji deficit od oko 100 milijardi eura godišnje, "ako želimo da dostignemo cilj od 3 posto BDP-a."

"Ispred nas su SAD, Japan, Kina i Južna Koreja. Trebali bismo privući dovoljno privatnih investicija", ustvrdila je. 

Bugarska je i dalje na dnu ljestvice, ali se ulažu napori, napomenula je.

"Učinit ću sve da preduzete mjere daju rezultat i da podržimo naše istraživače, naučne centre i univerzitete u prevazilaženju ovog zaostajanja", rekla je Ivanova.

Ona namjerava otputovati u Bugarsku do kraja ovog mjeseca kako bi se sastala sa predstavnicima institucija, škola, nadležnim ministrima, i istraživačkim centrima koji su zainteresirani za ovaj sektor.