{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski parlament glasa o ukidanju viza

F
19.10.2009. u 20:07
0
13
Evropski parlament glasa o ukidanju viza
0
Evropski parlament glasa o ukidanju viza
Tanja Fajon
Odbor Evropskog parlamenta za unutarnje poslove i pravdu trebalo bi u ponedjeljak navečer da glasa o Izvještaju o viznoj liberalizaciji za države zapadnog Balkana.
Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon predstavit će izvještaj u kome se za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, koje su ispunile uslove, predlaže ukidanje viza.

Fajon će zatražiti da se i za građane Bosne i Hercegovine i Albanije ukinu vize za ulazak u Evropsku uniju čim njihove zemlje ispune tražene uslove, prenose agencije.

Slovenački poslanik Tanja Fajon, koja predstavlja socijaliste, sastavila je nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji u kojoj predlaže više dopuna na prijedlog Evropske komisije iz maja ove godine.

Evropska komisija je predložila da se od 1. januara sljedeće godine ukinu vize za građane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izostavivši Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, koje ne ispunjavaju tražene uslove.

Predlaganjem uslovnog ukidanja viza za Albaniju i BiH bit će, prema izvještaju koji je pripremila Fajon, izbjegnuto revidiranje evropskog zakonodavstva, a Sarajevo i Tirana dobit će podsticaj za brže ispunjavanje uslova.

Vizna liberalizacija za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju treba da stupi na snagu prvog januara 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: