{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski parlament glasa o ukidanju viza

F
19.10.2009. u 20:07
0
13
Evropski parlament glasa o ukidanju viza
0
Evropski parlament glasa o ukidanju viza
Tanja Fajon
Odbor Evropskog parlamenta za unutarnje poslove i pravdu trebalo bi u ponedjeljak navečer da glasa o Izvještaju o viznoj liberalizaciji za države zapadnog Balkana.
Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon predstavit će izvještaj u kome se za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, koje su ispunile uslove, predlaže ukidanje viza.

Fajon će zatražiti da se i za građane Bosne i Hercegovine i Albanije ukinu vize za ulazak u Evropsku uniju čim njihove zemlje ispune tražene uslove, prenose agencije.

Slovenački poslanik Tanja Fajon, koja predstavlja socijaliste, sastavila je nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji u kojoj predlaže više dopuna na prijedlog Evropske komisije iz maja ove godine.

Evropska komisija je predložila da se od 1. januara sljedeće godine ukinu vize za građane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izostavivši Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, koje ne ispunjavaju tražene uslove.

Predlaganjem uslovnog ukidanja viza za Albaniju i BiH bit će, prema izvještaju koji je pripremila Fajon, izbjegnuto revidiranje evropskog zakonodavstva, a Sarajevo i Tirana dobit će podsticaj za brže ispunjavanje uslova.

Vizna liberalizacija za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju treba da stupi na snagu prvog januara 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: