Nobelovac Paul Krugman
0

'Evropski odgovor Obami je uistinu razočaravajući'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropa i Sjedinjene Države trebale bi u najmanju ruku udvostručiti svoje programe poticaja za gospodarstvo kako bi se spasilo globalno gospodarstvo, poručio je u utorak američki ekonomist i nobelovac Paul Krugman.

Krugman je ponovio kako američki plan poticaja vrijedan 787 milijardi dolara, koji je predstavio predsjednik Barack Obama, nije dostatan za pokretanje gospodarskih aktivnosti, napomenuvši također kako su napori 27-članog EU-a još i skromniji.

"Odgovor EU-a uistinu je razočaravajući", kazao je u nastupu pred novinarima.

Ustvrdio je nadalje da bi SAD i EU, s približno jednakim vrijednostima bruto domaćeg proizvoda (BDP), godišnje trebali izdvajati po oko četiri posto BDP-a, ili nekih 600 milijardi dolara, u cilju oživljavanja gospodarstava.

Navedeni Obamin program, kroz razdoblje od tri godine, ekvivalentan je približno 2,5 posto godišnjeg američkog BDP-a, dok EU-ov – ukupne vrijednosti 400 milijardi eura (521 milijarda dolara) za razdoblje od dvije godine – doseže 3,3 posto BDP-a u EU.

Krugman je upozorio da bi SAD mogao zapasti u "deflatornu zamku" ako ne bude povećao izdvajanja i slijedio primjer Japana iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je gospodarstvo te zemlje stagniralo kroz jedno desetljeće.

Po njegovim riječima, zbog izdašnog sustava socijalnog osiguranja EU gospodarstvo automatski se stimulira u razdobljima krize u daleko većoj mjeri nego što je slučaj u SAD-u.

"Velika je vjerojatnost da će u Evropi biti manje ljudske bijede nego u SAD-u", kazao je Krugman.

On se sastao s dužnosnicima EU-a u Bruxellesu dva dana uoči samita čelnika Evropske unije koji će se okupiti u belgijskoj prijestolnici kako bi razmotriti opcije za izbavljanje 27-članog EU-a iz recesije.

Među temama je sastanka, prenosi Hina, i reforma globalnog kapitalizma.