Veliki gubici
7

Evropski ministri nisu postigli dogovor o načinu ekonomskog oporavka nakon pandemije

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministri finansija zemalja Evropske unije učestvovali su jučer u videokonferenciji koja je potrajala cijelu noć i nije polučila rezultate u smislu da su usaglašeni zaključci o planu ekonomskog oporavka od pandemije koronavirusa.

"Nakon 16 sati razgovora bliži smo zaključku, ali ga još uvijek nemamo. Obustavio sam pregovore i nastavit ćemo u četvrtak", rekao je šef Euroskupine Mario Centeno iz Portugala, javlja AFP.

Ministri finansija iz EU uprkos naporima nisu bili u stanju premostiti razlike u obnovi svojih ekonomija nakon koronavirusa, a uobičajene podjele na sjever i jug dovele su do podjela u vezi s raspodjelom tereta, posebno za Italiju i Španiju.

Pitanje kolektivizacije dugova, odnosno uspostave instrumenta koji bi izdavao zajedničke obveznice, glavni je kamen spoticanja. Zbog toga mnogi ovaj sastanak vide kao ključni test za jedinstvo Evropske unije.

Ministri razgovaraju o tri elementa plana za ekonomski oporavak o kojem bi se mogao postići konsenzus.

Prvi je kreditna linija Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), drugi je garantni fond Evropske investicijske banke (EIB), a treći program podrške za skraćeno radno vrijeme (SURE) za koji će garantovati sve zemlje članice i koji će pomoći kompanijama u najteže pogođenim zemljama da zadrže radnike, a radnicima da zadrže primanja.

Međutim, skupina zemalja na čelu s Italijom koja je najpogođenija pandemijom traži uspostavu instrumenta za zajedničko zaduživanje, koji bi izdavao euroobveznice. S druge strane, Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska snažno se tome protive.

Njemačka se zauzima za kreditnu liniju ESM-a koji je kreiran 2012. godine u jeku krize eurozone kako bi se pomoglo članicama da mogu finansirati svoje dugove budući da to nisu mogle na finansijskim tržištima.

ESM ima kreditni kapacitet od 410 milijardi eura, a krediti koje članice mogu dobiti mogu biti u visini do najviše dva posto BDP-a.

Međutim, ESM na jugu Evrope ima negativnu reputaciju i povezuje se sa strogim nadzorom provedbe reformi kao preduvjeta za dobivanje kredita.