U Jelisejskoj palači
52

Evropski lideri se okupili u Parizu i poslali poruku Putinu i Ukrajini: "Rusija ne smije pobijediti"

L. S.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron drži govor na otvaranju konferencije podrške Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron drži govor na otvaranju konferencije podrške Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Evropski lideri su okupljeni u Jelisejskoj palači u Parizu na sastanku koji je sazvao francuski predsjednik Emmanuel Macron u pokušaju da pokažu jedinstvo i odlučnost u svojoj podršci Ukrajini dok se država suočava s teškom situacijom na vojnom polju protiv Rusije.
Sastanak okuplja dvadesetak šefova država i najviših zvaničnika, uključujući Britaniju, Njemačku, Nizozemsku, Poljsku, Španiju i Hrvatsku.

Namjera okupljenih je ojačati podršku Ukrajini, postići bolju koordinaciju pomoći i poslati poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Evropa odlučna da doživi njegov neuspjeh.

"Rusija ne može i ne smije pobijediti u ovom ratu", potvrdio je Macron tokom svog uvodnog obraćanja na televiziji, dodajući da je ovaj uslov neophodan ne samo da bi se omogućilo da Ukrajina nastavi da postoji, već i "da bi se osigurala kolektivna sigurnost danas i sutra".

"Ukrajina je dobila samo 30 posto artiljerijskih granata koje je obećala Evropska unija", istaknuo je Zelenski.

Naime, u Evropi raste zabrinutost da je do sada malo toga uspjelo da osujeti Putina. Rusija je zauzela istočni grad Avdivku, nekada ukrajinsko uporište, prije otprilike sedmicu u svojoj najvećoj pobjedi na vojnom polju za nekoliko mjeseci.

Zelenski je sinoć održao press konferenciju povodom obilježavanja dvije godine od početka ruske agresije na Ukrajinu kad je saopštio da je 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno od početka invazije Rusije prije dvije godine.

"Možete li razgovarati s gluhim čovjekom? Možete li razgovarati s čovjekom koji ubija svoje protivnike? Predložit ćemo platformu na kojoj Putin može da prihvati da je izgubio ovaj rat i da je to bila ogromna greška i tragedija za nas i za demokratski svijet", poručio je Zelenski.