Svijet
0

Evropske zemlje pokušavaju umiriti zabrinute balkanske

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nekoliko evropskih zemalja u petak je pokušalo umiriti balkanske zemlje uznemirene zbog nedavnih izjava njemačke kancelarke Angele Merkel u kojim se zalagala za "pauzu" u proširenju Evropske unije.

"Nema nijednog razloga da se proces zaustavi", izjavio je novi slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak po dolasku na samit sa svojim kolegama iz EU-a u Hluboki Nad Vltavom, na jugu Republike Češke, javio je AFP.

"Sutrašnji razgovori o Balkanu bit će za nas važna prilika da se pošalje signal kako vrata Evropske unije nisu zatvorena", izjavio je šef britanske diplomatije David Miliband.

Nakon dana posvećenog Bliskom istoku i Afganistanu, 27 ministara treba u subotu da razgovara o svojim odnosima s balkanskim zemljama, najprije sami, a zatim s ministrima iz šest zemalja kojim su obećali da će jednog dana ući u EU. Radi se o Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Turskoj.

"Mislim da je veoma važno nastaviti procedura koja će dovesti do proširenja. Perspektiva priključenja je vrlo važna za te zemlje", insistirao je Miliband.

"Ako zatvorimo vrata, imat ćemo ponovo sukobe na Balkanu", upozorio je luksemburški ministar Jean Asselborn.

Njemačka kancelarka je prošle sedmice zatražila "pauzu" u proširenju nakon primanja Hrvatske, pravdajući to potrebom da EU nauči funkcionirati s Lisabonskim ugovorom, za koji se očekuje da će stupiti na snagu početkom 2010. godine, prije nego što Unija primi nove članice.

"Različiti su stavovi o tom pitanju. Preuzeli smo obaveze i treba da ih poštujemo", komentirao je u petak finski ministar Alexander Stubb.

"Ja vidim balkanske zemlje u EU za nekoliko godina. A vidim i Tursku u EU za nekoliko godina", dodao je on.