Svijet
0

Evropske vlade znale za tajne letove američke CIA-e

FENA
U izvještaju Evropskog parlamenta objavljenom u utorak ističe se da su evropske vlade, uključujući britansku, znale za tajne letove američke Centralne obaveštajne agencije kojima su osobe osumnjičene za terorizam prebacivane na tajne lokacije na kojima je postojao rizik da prilikom ispitivanja budu mučene.

Dopisnik The Guardiana izvještava iz Bruxellesa o tome i napominje da je takvih letova bilo najmanje 1245.

Vlade evropskih zemalja su, međutim, činile sve da ometu istragu o toj praksi, napominje se u izvještaju, u kome se prvi put spominje mogućnost da se tajni američki zatvorenički centar na tlu Evropske unije nalazio u Poljskoj.

Istovremeno se kritiziraju i neki visoki zvaničnici EU-a, poput visokog predstavnika Unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane i koordinatora za borbu protiv terorizma Gijsa de Vriesa zbog nedovoljne saradnje u istrazi, kao i generalnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera zbog toga što je odbio svjedočiti, piše u Guardianu.

The Independent dodaje da je izvještaj Evropskog parlamenta sačinjen nakon desetomjesečne istrage tokom koje je obavljeno 130 saslušanja.

I mada se u njemu ne otkriva mnogo toga novoga o tajnim zatvorima CIA-e, kritike evropskih zvaničnika za koje se vjeruje da nisu govorili istinu zaista su oštre, napominje Independent.