Amnesty International
0

Evropske vlade krive za deportacije osumnjičenih za terorizam

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropske vlade ne čine ništa po pitanju pokretanja istrage o višegodišnjim optužbama da pomažu vladi SAD-a u ilegalnom transportu i pritvaranju osumnjičenih terorista, optužuje Amnesty International u najnovijem izvještaju.

U izvještaju Amnesty International navodi da evropske vlade poriču svoju navodnu umiješanost u tzv. vanredne deportacije – odnosno slanje osumnjičenih terorista na ispitivanja bez odgovarajućeg sudskog procesa. Ovo svakako nije prvi put da je Evropa optužena za tako nešto – Vijeće Evrope, kao i Evropski parlament, već su izdali vrlo negativne izvještaje na tu temu.

Međutim, Amnesty International tvrdi da je iznio činjenice o evropskoj umiješanosti, dok Daniel Gorvan, koordinator programa za borbu protiv terorizma u Amnesty Internationalu, osuđuje Evropu zbog izbjegavanja da odgovori na te optužbe.

"Jedan od osnovnih zaključaka ovog izvještaja je da evropske vlade, evropske institucije, šute o skandalu u vezi s tim nelegalnim istragama. Niko nije pozvan na odgovornost u ime žrtava tih deportacija.“

Izvještaj je fokusiran na šest slučajeva navodno tajnih hapšenja osumnjičenih terorista i njihovog daljeg transporta. Jedan od njih je njemački državljanin Kaled el-Masri, koji je ranije ovog mjeseca pred sudom zatražio ekstradiciju 13 osumnjičenih agenata američke Centralne obaveštajne agencije, koji su ga, prema njegovim navodima, 2003. godine oteli u Makedoniji. Masri tvrdi da je avionom prebačen u američki zatvor u Afganistanu, gdje je mučen, prije nego što je pušten godinu dana kasnije.

"Jasno je da su evropske vlade bile umiješane na različite načine, od najozbiljnijeg - kada su dozvolile da se takvi zatvori nalaze u njihovim zemljama, za šta su optužene Poljska i Rumunija, do toga da su dozvoljavale avionima koji ilegalno prevoze osumnjičene da koriste njihove aerodrome.“

Dok vlade nekih evropskih zemalja, kao što je Rumunija, odbacuju te optužbe, britanski zvaničnici su ranije ove godine priznali da su dva američka aviona sa navodnim teroristima sletjela na britansko tlo kako bi napunili rezervoare – što je suprotno ranijim tvrdnjama zvaničnog Londona da takvi letovi nisu postojali, prenio je Glas Amerike

Američka vlada s druge strane odbija optužbe da postoje tajni zatvori za osumnjičene teroriste. Najnoviji izvještaj Amnesty Internationala nudi niz prijedloga evropskim vladama, između ostalog pokretanje nezavisnih istraga o optužbama, zatim veću kontrolu nad obavještajnim agencijama, odbijanje da pomažu prilikom budućih transfera osumnjičenih terorista, kao i nuđenje odštete žrtvama ilegalnih ispitivanja.