Svijet
0

Evropska zastava, himna i slogan obavezni u Evropskom parlamentu

FENA
Evropski parlamentarci su u četvrtak izglasali promjene u svom poslovniku koje predviđaju upotrebu himne, zastave i slogana EU-a u Evropskom parlamentu te izrazili žaljenje što su ti simboli izbačeni iz Lisabonskog ugovora.

Zastupnici Evropskog parlamenta su na plenarnom zasjedanju s 503 glasa za, 96 protiv i 15 suzdržanih izglasali promjene poslovnika koji stupa na snagu u petak. Prema novom poslovniku, zastava EU-a bit će istaknuta na svim sastancima u Evropskom parlamentu, evropska himna, Beethovenova Oda radosti izvodit će se na svečanim sjednicama i prigodom dolaska šefova stranih država, a na svim dokumentima bit će istaknut sloga "Ujedinjeni u raznolikosti".

Parlamentarci su također 9. maja proglasili Danom Evrope i pozvali zemlje članice da taj dan proglase pravim praznikom. Na taj dan, 9. maja 1950. tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman održao je svoj poznati govor, u kojem se zauzeo za ujedinjenje evropskog kontinenta.

Simboli EU-a bili su predviđeni u propalom Ustavu, koji je odbačen u Francuskoj i Nizozemskoj na referendumima. Tokom prošle godine kada je dogovaran Lisabonski ugovor, koji je preuzeo većinu odredbi neuspjelog Ustava, simboli su izbačeni jer su neke euroskeptične članice tražile da se iz Ugovora izbaci sve što podsjeća na državu.

Puno zemalja članica koriste te simbole zajedno sa nacionalnim simbolima.

"Ova odluka predstavlja snažnu političku poruku našim građanima", izjavio je Carlos Carnero, zastupnik iz redova socijalista, koji je predložio ove promjene poslovnika, prenijela je Hina.

Unatoč tome što su izbačeni iz Lisabonskog ugovora, "ti simboli nisu mrtvi i za većinu naših zemalja oni znače pripadnost građana Evropskoj uniji. Oni definiraju tko smo, što želimo biti", dodao je Carnero.