Lansirana još dva satelita
3

Evropska verzija GPS-a došla do testne faze

Klix.ba
Treća i četrvrta letjelica evropskog satelitskog navigacionog sistema su odletjele u orbitu. Obje letjelice su lansirane na ruskim raketama Soyuz iz Francuske Gvajane.

Ovo je važan trenutak za multimilijarderski projekat koji ima za cilj stvaranje evropske verzije američkog globalnog sistema pozicioniranja (GPS). Sa četiri satelita u orbiti, od kojih su prva dva lansirana prošle godine, postaje moguće testiranje Galilea.

Da bi pametni telefon ili vozilo izračunalo svoj položaj potrebno je najmanje četiri satelita u orbiti.

Inženjeri sada mogu pokrenuti niz programa i testova kako bi potvrdili svaki aspekt dizajna Galilela, uključujući i infrastrukturu na Zemlji koja će kontrolisati satelite. Soyuz ST-B rakete su poletjele iz zračne baze Sinnamary u 15:15 sati po lokalnom vremenu. Tri sata i 44 minute kasnije, sateliti su izbačeni u predviđenoj orbiti od 23.250 kilometara.

Međutim, proći će još vremena prije nego javnost bude mogla vidjeti prednosti Galilea. Signal za javnu navigaciju će najvjerovatnije biti uključen nešto kasnije, a pretpostavlja se da će tek 2015. godine u otbiti biti dovoljno satelita da se pokaže prava vrijednost sistema.

Slanje svih predviđenih satelita, 27 operativnih satelita i 3 rezervna, će najvjerovatnije trajati još deset godina, prenosi BBC.

U poređenju sa američkim GPS-om, Galileo će imati preciznije pozicioniranje. Amerikanci takođe planiraju da poboljšaju svoju infrastrukturu u narednom desetljeću.

Lansirane satelite je proizveo industrijski konzorcij, koji je sastavljen od dvije najveće evropske svemirske kompanije – Astriuma i Thales Alenia Spacea.