Važan sporazum
16

Evropska unija zvanično odobrila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom

FENA
Evropska unija je u utorak zvanično odobrila istorijski sporazum o saradnji s Ukrajinom koji ima za cilj suprotstaviti se neprijateljski nastrojenoj Rusiji uoči samita na visokom nivou u Kijevu.

Odluka 28 država članica Evropske unije uslijedila je nekoliko sati prije nego što se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov treba sastati sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini u Bruxellesu.

Članice EU saopćile su da su odlučile da zvanično zaključe ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom koji bi trebao stupiti na snagu 1. septembra.

"Ovo je završni korak u procesu ratifikacije putem koga se EU i Ukrajina obavezuju na bliske, dugoročne veze u svim ključnim političkim poljima. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ključno je sredstvo za okupljanje Ukrajine i EU; on promovira dublje političke odnose, snažnije ekonomske veze i poštovanje zajedničkih vrijednosti", navodi se u saopćenju EU.

Evropska unija i Ukrajina dogovorile su se oko sporazuma krajem 2014. kada su odnosi EU i Moskve pali na najniži nivo u više decenija, prenosi AFP.