Pokrenuta inicijativa
67

Evropska unija želi prebaciti evropsku industriju oružja na "režim ratne ekonomije"

S. M.
Evropska komisija će u utorak predložiti načine da Evropska unija pojača svoju industriju naoružanja kako bi mogla da pređe na "režim ratne ekonomije" kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Thierry Breton, evropski komesar za industriju, iznijet će prijedloge za ohrabrivanje zemalja EU da zajedno kupuju više oružja od evropskih kompanija i kako bi se tim firmama pomoglo u povećanju proizvodnih kapaciteta, prema zvaničnicima EU.

"Moramo promijeniti paradigmu i preći u režim ratne ekonomije. To također znači da evropska odbrambena industrija mora preuzeti više rizika, uz našu podršku", rekao je Breton, pregledavajući paket.

Breton, bivši izvršni direktor francuske tehnološke kompanije, također je rekao da mogućnost još jednog američkog predsjedničkog mandata za Donalda Trumpa, koji je doveo u pitanje opredijeljenost Washingtona prema NATO-u, znači da Evropa mora učiniti više da zaštiti sebe.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropa mora preuzeti veću odgovornost za sopstvenu sigurnost, bez obzira na ishod izbora naših saveznika svake četiri godine", rekao je Breton.

Rat Rusije u Ukrajini potaknuo je mnoge evropske zemlje da povećaju izdatke za odbranu. Međutim, zvaničnici EU tvrde da su isključivo nacionalni napori manje efikasni i žele da tijela EU igraju veću ulogu u odbrambenoj industrijskoj politici.

Analitičari kažu da je rat jasno pokazao da je evropska industrija bila loše pripremljena za neke velike izazove, kao što je iznenadni porast potražnje za velikim količinama artiljerijske municije.

Bretonovi prijedlozi uključuju stvaranje evropske verzije američke prodaje oružja drugim zemljama, po kojoj SAD pomažu drugim vladama da kupuju od američkih kompanija za oružje.

Drugi prijedlog bi omogućio EU da prisili evropske kompanije za proizvodnju oružja da daju prioritet evropskim narudžbama u vremenima krize.

Da bi postali stvarnost, prijedlozi će trebati odobrenje od 27 nacionalnih vlada EU.

Očekuje se da će Bretonov paket uključiti oko 1,5 milijardi eura novog novca do kraja 2027. godine, što je skromna suma u svijetu velikih nabavki za odbranu.

Ali zvaničnici kažu da će paket stvoriti pravni okvir koji bi omogućio mnogo veću koordiniranu potrošnju u godinama koje dolaze, ako EU bude spremna da poveća novac.

Breton je zatražio poseban fond EU od 100 milijardi eura za odbrambene projekte.