Svijet
0

Evropska unija zainteresirana za Arktik

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska komisija objavila je u četvrtak prvi nacrt prioriteta za upravljanje Arktikom, istaknuvši da je riječ o području od ključnog sigurnosnog interesa za Evropu, saopćeno je iz Bruxellesa.

Evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner kazala je da će ono što će se dogoditi na Arktiku idućih godina imati "značajne posljedice" za Evropljane.

U dokumentu koji predstavlja prvi korak prema politici EU-a za Arktik, Komisija ističe tri glavna cilja - zaštitu i očuvanje Arktika, promicanje održivog iskorištavanja njegovih resursa te jačanje multilateralnog upravljanja tim područjem.

Da bi se to ostvarilo, EK predlaže, među ostalim, uspostavu nove istraživačke infrastrukture, praćenje hemijskog zagađenja, jačanje suradnje u prevenciji, pripravnosti i odgovorima na katastrofe te bolji nadzor pomorskog prometa.

Predlaže također da se Arktik obuhvati postojećim regulatornim okvirom za ribarstvo kako bi se zaštitio njegov riblji fond, kao i da se arktičko stanovništvo uključi u redovit dijalog.

Zauzima se također za jačanje multilateralnog upravljanja Arktikom na osnovi UN-ove Konvencije o pravu mora.

Organizacija za zaštitu okoliša WWF pozdravila je prijedloge Bruxellesa, ocijenivši da su oni važan doprinos zaštiti Arktika od uništenja pretjeranim iskorištavanjem njegovih novootkrivenih resursa.

No, zabrinuta je zbog najava nekih zemalja i kompanija da će na Arktiku vaditi naftu, organizacija je pozvala da se to ne čini barem dok se ne stvore kapaciteti za čišćenje mogućih izljeva nafte.