Svijet
0

Evropska unija za "izdvajanje" Kosova

FENA
Evropska unija se užurbano priprema za preuzimanje misije na Kosovu od Ujedinjenih nacija i očekuje da će nova rezolucija u Vijeću sigurnosti biti usvojena do kraja juna.

Osnovni preduvjet za angažiranje Unije, rečeno je BBC-u u Bruxellesu, jeste da pokrajina novom rezolucijom izričito bude izdvojena iz Srbije.

Dobro obaviješteni evropski diplomatski izvori ističu da predstavnici EU-a u Prištini, te zvaničnici u Evropskoj komisiji i Vijeću ministara EU-a smatraju da je plan Marttija Ahtisaarija pogodan za buduću evropsku i međunarodnu civilno-sigurnosnu misiju na Kosovu bez obzira na to kakva bi se konačna međunarodno-pravna formula našla za status.

I administracija u Washingtonu i Evropljani smatraju, kako se navodi, da najšira autonomija koju su ponudile vlasti Srbije ne daje mogućnost da se i pravno, kad je riječ o mandatu, i tehnički u pokrajinu uputi više od 1.000 dužnosnika, sudaca, tužitelja i policajaca EU-a.

Zato u Washingtonu i Bruxellesu, s obrazloženjem da "Srbija želi iznuditi autonomiju Kosova", i nisu prihvaćeni opsežni amandmani koje je srbijanska delegacija stavila na Ahtisaarijev plan.

Evropska unija je također čvrsta u stavu da bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kao i pravno i politički vrlo jasnog statusa, misija EU-a ne može otići na Kosovo i imati valjan mandat.

Istovremeno u Bruxellesu nema odgovora na pitanje kako prevazići protivljenje Rusije i Beograda rezoluciji koja bi bila zasnovana na planu Marttija Ahtisaarija.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponovio je u ponedjeljak da je za Rusiju neprihvatljiva rezolucija o Kosovu koju su u Vijeću sigurnosti UN-a predložile zapadne zemlje.

Lavrov je rekao da "jednostrana rješenja za Kosovo mogu postati presedan koji će imati odjeka u mnogim dijelovima svijeta i neće doprinositi naporima za stabilizaciju u drugim regijama".