{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija - vanjskopolitička sila?

F
6.10.2007. u 20:01
0
0
Evropska unija - vanjskopolitička sila?
0
Evropska unija - vanjskopolitička sila?
U posljednjih 50 godina evropske su zemlje ostvarile značajan napredak na planu gospodarske integracije. Evropska je unija sa svojih 27 članica postala najveće svjetsko tržište. Zbog napredne ekonomije i jake valute Uniji se žele pridružiti i ostale evropske zemlje. No, na vanjskopolitičkom planu, Evropska unija i dalje je samo konglomerat zasebnih država i proturječnih mišljenja.
Kako navodi Glas Amerike dvadesetsedam zemalja koje danas čine Evropsku uniju tokom svoje burne povijesti stvarale su savezništva i vodile ratove, često jedna protiv druge. No, one su danas članice nadnacionalne integracije koja želi biti i važna vanjskopolitička sila.

Neki stručnjaci, međutim, tvrde da će to Unija dosta teško postići – zbog različitih povijesnih iskustava i nacionalnih interesa pojedinih članica.

Gerald Baker iz britanskog dnevnika “The Times” smatra da je nerealistično očekivati da će Unija biti jedinstvena po pitanjima vanjske politike. Jedan konkretan primjer to i potvrđuje – Kosovo.

"Evropska je unija tu duboko podijeljena. To je djelomice zato što ne žele uvrijediti Rusiju – koja će podržati stav Srbije, a djelomice stoga što su neki susjedi zabrinuti o političkoj nestabilnosti u Srbiji i u regiji. Osim toga, neke zemlje Evropske unije imaju vjerske ili etničke veze sa Srbijom, a ne s Kosovom," kaže Baker.

Sjedinjene Države žele da im Bruxelles bude ravnopravni partner u rješavanju suvremenih geopolitičkih izazova. No, analitičari naglašavaju da će se Unija prvo morati suočiti s nekim prilično teškim odlukama.

Jackson Janes, direktor Američkog instituta za njemačke studije, kaže: "S ekonomskog stajališta, mislim da je Evropska unija jedno vrlo važno tijelo. No, dugoročno gledano, Evropska bi unija trebala više poraditi na učinkovitijem, zajedničkom odlučivanju kada je riječ o rješavanju globalnih problema. A njih ima mnogo i oni neće nestati sami od sebe."

Gerald Baker smatra da Evropi nedostaje volja da preuzme odgovornosti koje se od velike sile očekuju: "Svi smo mi zarobljenici svoje prošlosti, a Evropa je zarobljena svojom krvavom, nasilnom prošlošću… Na žalost, posljednjih 50 godina relativnog mira i prosperiteta rezultiralo je time da se Evropa više ne želi žrtvovati. Kod nje nema odlučnosti koja je potrebna da se obrane njezina čelna pozicija kao i sloboda u kojoj uživa."

Gerald Baker i Jackson Janes bili su sudionici panela koji je nedavno održan u Zakladi Heritage u Washingtonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: