Nastao "haos" u Beču
3

Evropska unija uz veliku dramu usvojila ekološki zakon, najavljena tužba protiv austrijske ministrice

N. Ž.
Ministri energije u EU (Foto: EPA-EFE)
Ministri energije u EU (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija je usvojila zakon kojem je cilj obnova barem 20 posto kopnenih i morskih područja EU do kraja decenije. Ipak, samo usvajanje zakona je "ogolilo" probleme u koaliciji koja vlada Austrijom.

Sam zakon je dio Evropske zelene agende (European Green Deal, engl.) i daleko je najkontroverzniji, zbog čega su pregovori trajali mjesecima.

Prvi pokušaj usvajanja je propao još u martu, kada je Mađarska u posljednjem trenutku povukla svoju podršku. Zatim je Irska krenula u diplomatsku ofanzivu, koja je rezultirala ovim ishodom.

Međutim, jedan glas, onaj presudni, došao je uz velike kontroverze. Austrija, odnosno predstavnica ove zemlje Leonore Gewessler glasala je "za" prijedlog, a austrijski kancelar Karl Nehammer je u Brisel poslao pismo gdje je tražio da se njen glas "odbaci".

Nehammer je u pismu optužio Gewessler za "zloupotrebu moći" te čak najavio i tužbu protiv austrijske ministrice.

Ipak, i s ovom kontroverzom, prijedlog je prošao, mada vrijedi istaći da je u procesu dobijanja podrške velikog broja zemalja EU došlo do značajnih izmjena.

Vrijedi još dodati da su za usvajanje prijedloga zakona u EU potrebni glasovi 55 posto članica ove unije koji predstavljaju barem 65 posto populacije.