Svijet
144

Evropska unija uvodi sankcije Izraelu

FENA
Izraelske vlaste najavile su porodicama nekoliko Palestinaca umiješanih u napade na Izraelce da će srušiti njihove kuće.

Dok, s druge strane, izraelski mediji navode da EU spremaju sankcije za Izrael.

Taj potez označava obnovu politike od koje se odustalo prije devet godina nakon što su sigurnosni zvaničnici doveli u pitanje njenu efikasnost.

Vojska je danas rekla da su naredbe o rušenju izdate u posljednjih nekoliko nedjelja. Policija je precizirala da je za rušenje ili pečaćenje planirano nekoliko kuća u istočnom Jerusalemu, ali da se čeka konačno odobrenje vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je početkom ovog mjeseca rekao da će se ponovo primjenjivati politika rušenja u odgovoru na val palestinskih napada na Izraelce u Jerusalemu dok raste napetost oko spornog svetog mjesta u jeruslemskom starom gradu, podsjeća Associated Press.

U međuvremenu su izraelski mediji objavili neke detalje navodnih sankcija koje EU priprema za Izrael, a koje bi mogle da uključe povlačenje ambasadora tog bloka zemalja iz Tel Aviva ako se nastavi izgradnja kuća za Jevreje u nekim osetljivim područjima na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Evropske diplomate su uporedile sadržaj dokumenta na dvije strane s “menijem u kineskom restoranu” iz koga svaka država članica može da izabere koje sankcije će da primjeni.

To je odraz principa da EU mora da odgovori sankcijama prema akcijama izraelske vlade koje prijete da onemoguće dvodržavno rješenje decenijskog sukoba, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Taj povjerljivi dokument cirkulirao je među predstavnicima 28 zemlja članica EU i još uvijek je u fazi diskusija u Briselu. Za sada još nema dogovora o njegovoj sadržini niti je donijeta odluka na visokom nivou kada i kako da se usvoji, navodi izraelski listi “Haafrec”.

U njemu se, takođe, navodi izvjesnost koordinirane osude širenja nasilja, zajednički protesti Minstarstvu vanjskih poslova Izraela i kabinetu premijera, oštro intonirani kominikei o palestinsko- izraelskom sukobu nakon mjesečnih sastanaka na nivou ministara.

Dokument, također, uključuje prijedloge akcija protiv jevrejskih naseljenika kao što su zabrana održavanja odnosa ili sastanaka sa liderima naseljenika ili organizacijama povezanih s jevrejskim naseljima.

Predlaže se i jasnije isticanje razlike između Izraela i Zapadne obale, odnosno da EU ne priznaje ovlaštenja izraelskih agencija na okupiranom području.

S druge strane, u odnosu s Palestincima predlaže se između ostalog jačanje elemenata palestinske državnosti.