Svijet
0

Evropska unija traži od Turske pokretanje reformi

FENA
Evropska komisija pozvala je u utorak Tursku da pokrene političke reforme nakon 2007. godine, označene godinom "ograničenih pomaka".

"U političkim reformama 2007. ostvareni su ograničeni pomaci", ocijenjeno je u godišnjem izvještaju u Bruxellesu o stanju pregovora o priključenju Turske Evropskoj uniji.

"Turska sada mora ojačati svoj elan političkih reformi", navodi se u saopćenju.

Komisija očekuje od Turske "nove napore" u poboljšanju slobode izražavanja, kontrole političke vlasti nad vojskom, prava vjerskih manjina, borbe protiv korupcije, prava i slobode kurdskih manjina.

Vezano za slobodu izražavanja, komisija već mjesecima traži reviziju člana 301 turskog krivičnog zakona, koji dozvoljava sudsko gonjenje desetaka intelektualaca zbog povrede turskog identiteta.

Bruxelles je predložio da ova revizija bude prethodni uvjet otvaranja jednog od 35 tematskih poglavlja, koji trasiraju pregovore o priključenju, o pravosudnom sistemu i temeljna prava.

U svom izvještaju, Bruxelles također traži, po svom običaju, da Turska poštuje protokol iz Ankare, koji se odnosi na jedinstvenu carinu između EU-a i Turske sa svim novim državama članicama EU-a, među kojima je i Kipar, koji Ankara ne priznaje.

Turska je započela u oktobru 2005. pregovore o priključenju Evropskoj uniji, koji bi mogli trajati najmanje deset do petnaest godina.