Svijet
0

Evropska unija se lišava pritiska

FENA
Bruxelles je spreman obnoviti pregovore o približavanju Srbije Europskoj uniji, koji su bili obustavljeni prošle godine zbog nesuradnje s Haškim tribunalom, piše u utorak dnevnik Christian Science Monitor koji izlazi u Bostonu.

Nakon nedavnog izručenja bivšeg generala vojske bosanskih Srba Zdravka Tolimira Tribunalu, Unijin povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je da je 'Srbija pokazala jasnu odlučnost da potpuno surađuje s Tribunalom za ratne zločine.

Belgija i Holandija - posljednje zemlje koje su tražile da pregovori ostanu blokirani sve dok se u Haagu ne nađe i Ratko Mladić – spremne su odustati od ovog zahtjeva, piše list iz Bostona.

Geraldine Mattioli, predstavnica organizacije Human Rights Watch u Bruxellesu zabrinuta je da se Evropska unija tako lišava značajne 'poluge pritiska'.

'Neke europske zemlje smatraju da se Srbiji sada nešto mora dati, međutim mi mislimo da vjerodostojnost Unije ovisi o njezinoj čvrstini kada su u pitanju preostali optuženici koji još uvijek nisu u Haagu', izjavila je ova stručnjakinja za međunarodno kazneno pravo.