Saopćenje iz Bruxellesa
0

Evropska unija proširila sankcije protiv Sirije

FENA
Evropska unija proširila je sankcije protiv Sirije stavljanjem tri sirijske kompanije i četiri biznismena na crnu listu, saopćeno je u subotu u Bruxellesu.

Pored ranijeg embarga na uvoz sirijske nafte, EU je zabranio poslovanje sa sirijskom Bankom za nekretnine, transportnom firmom "Mada" i investicionom grupom "Ham".

Četiri biznismena, čija imena nisu navedena, dodata su na listu ljudi kojima je zabranjeno da putuju u zemlje EU i posluju s evropskim kompanijama. Sankcije su proširene nakon što je EU već zabranio uvoz sirijske nafte, što će režim u Damasku koštati oko 8,7 miliona eura dnevno.

Ta sankcija će se, međutim, početi primjenjivati tek od 15. novembra, zbog postojećih ugovora koji su još na snazi. Sankcije protiv tri kompanije i četiri biznismena stupaju na snagu odmah.

  • Ovo je ozbiljan udarac za režim. To je trećina deviznog priliva Sirije. Mi smo ozbiljni - napisao je u petak, nakon neformalnog sastanka šefova evropskih šefova diplomatija u Poljskoj švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svom Twitter profilu.

Sankcije su uvedene zbog brutalnih metoda sirijskog predsjednika Bašara el-Asada u borbi protiv pobunjenika.