{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija pregovara o Kosovu

F
4.2.2009. u 13:12
0
0
Evropska unija pregovara o Kosovu
0
Evropska unija pregovara o Kosovu
Foto: Reuters
Evropski parlament u Strasbourgu u srijedu treba da usvoji rezoluciju o Kosovu, u kojoj se kaže da će biti potrebno da se "pregovorima UN-a i srpske vlade utanačeni prijelazni sporazum, ponovo procijeni u svjetlu razvoja na terenu, pošto evropska misija Euleks dostigne puni operativni kapacitet".
U raspravi o Kosovu u Evropskom parlamentu stavove o Kosovu će iznijeti Mirek Topolanek, premijer Češke, koja je predsjedavajući Unije, kao i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Evropski parlament u najavi ovog događaja navodi da je povod predstojeća godišnjica samoproglašenja nezavisnosti Kosova u Prištini, oko čega su, kako se navodi, i dalje podijeljene članice Evropske unije.

U saopćenju parlamenta Evropske unije se naglašava da sada na Kosovu s mandatom od dvije godine deluje misija Euleks, u širem okviru rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i dodaje da će ta misija "biti okončana čim vlasti Kosova budu stekle dovoljno iskustva da svim pripadnicima društva zajamče djelovanje pravne države".
U rezoluciji, koju poslije rasprave i više podnesenih amandmana, treba da u srijedu ili u četvrtak prepodne usvoje evropski parlamentarci, se pozdravlja saglasnost srpske vlade za razmještaj Euleksa na Kosovu.

Također se ističe da "poslanici EP ohrabruju Srbiju da i dalje pruža dokaze takvog konstruktivnog pristupa, što se podudara s njenim težnjama da se priključi EU".
Evropski parlamentarci ukazuju na rezolucije UN-a o Kosovu, odredbe povelje UN-a, konstatiraju da je u Prištini 17. februara prošle godine proglašena nezavisnost i naglašavaju veliku odgovornost Euleksa u uspostavljanju vladavine zakona na Kosovu, prenio je BBC.

Uz poziv da Evropska unija znatno politički i ekonomski pomogne Kosovo, navodi se i zabrinutost zbog ekonomske situacije i nepovoljnog utjecaja sporih reformi, općeraširene korupcije i organiziranog kriminala na
Kosovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: