Bliži se godišnjica rata
0

Evropska unija osigurava nabavku vojne opreme Ukrajini

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska Unija (EU) želi pomoći u izgradnji ukrajinske odbrambene industrije, dok se rusko-ukrajinski rat bliži drugoj godišnjici.

EU želi da pomogne Ukrajini da proširi svoje kapacitete za proizvodnju oružja, ali i pomoći da nastavi obuku vojnike, te da uspostavi dugoročni sistem za finansiranje vojnih potreba Kijeva, prema Nacrtu prijedloga Komisije, koji je vidio Politico.

"EU će osigurati predvidljiv, efikasan, održiv i dugoročan mehanizam za nabavku vojne opreme Ukrajini", ističe se u nacrtu dokumenta, uz navode da će podrška pokrivati ​​smrtonosno oružje, obuku i usluge popravke.

EU je bila jasna da podržava Kijev, no zemlje članice tek treba da se dogovore o budućem finansiranju putem vanbudžetskog Evropskog fonda za mir (EPF) sa četverogodišnjim planom od 20 milijardi eura.

"Jača saradnja s ukrajinskom odbrambenom industrijom doprinijet će jačanju ukrajinske sposobnosti da se brani, a koristit će i kapacitetu evropske odbrambene industrije da podrži potrebe i država članica i Ukrajine", navodi se u prijedlogu.

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, trebao bi predstaviti plan liderima na njihovom sljedećem samitu 14. i 15. decembra.