Svijet
0

Evropska unija obnavlja pregovore sa Srbijom?

FENA
Olli Rehn; Foto: Reuters
Olli Rehn; Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn danas će na sastanku Evropske komisije i ambasadora EU-a u Bruxellesu predložiti obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, piše jutros Financial Times.

Olli Rehn je rekao Financial Timesu da je nova vlada u Beogradu "radila i kako radi prave stvari", kao i da je pružila jasan signal o bližoj saradnji s Haškim sudom (ICTY).

To je, prema Rehnovim riječima, dovoljno da se obnove pregovori o stabilizaciji i pridruživanju koji su zbog nedovoljne saradnje s ICTY-em prekinuti prije više od godinu dana.

Financial Times ocjenjuje da bi formalno obnavljanje pregovora sa Srbijom moglo uslijediti već za nekoliko dana, nakon što Olli Rehn danas to predloži Evropskoj komisiji, uz obrazloženje da je nova vlada u Beogradu obećala kako će učiniti više na hvatanju optuženih za ratne zločine.

List, međutim, napominje da povjerenik Rehn, prije nastavka pregovora sa Beogradom, mora dobiti odobrenje članica Evropske unije.

Brojnim zvaničnicima Unije je izuzetno stalo da Beogradu pruže maslinovu grančicu, primjećuje Financial Times, i to u trenutku u kojem Washington i Bruxelles muku muče da obezbijede dovoljnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a za plan kojim bi Kosovo bilo stavljeno na put koji vodi ka državnosti.