Svijet
0

Evropska unija nastavlja da podržava reformu stručnog obrazovanja i obuke

FENA
Početni sastanak sljedeće faze Evropske unije (EU) u podršci reformi stručnog obrazovanja i obuke (VET) u BiH bit će održan 1. oktobra u Sarajevu, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Evropska unija je do sada bila glavni donator za VET od 1998. u vrijednosti od 11 miliona eura. Radi uključivanja lokalnih vlasti i partnera i njihove predanosti ovom procesu reforme, EU nastavlja da pruža pomoć u cilju daljeg napretka i proširenja modernizacije VET sistema projektom Reforma VET sistema 3 - Kopenhaški proces u BiH.

BiH se obavezala da poboljša kvalitet obrazovanja u skladu s Bolonjskom i Lisabonskom deklaracijom. Kopenhaška deklaracija daje smjernice za obrazovnu politiku vezano za jačanje evropske dimenzije VET-a i predstavljanje mobilnosti radne snage sa završenim stručnim obrazovanjem i obukom.

Ovaj projekt bavit će se pitanjima kao što su: klasifikacija zanimanja, obuka nastavnika, nabavka opreme i uspostavljanje bolje veze između VET sistema, višeg i visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih i tržišta rada. Projekt će se baviti i izradom nacionalnog kvalifikacionog okvira te novim modelima finansiranja VET-a.

Reforma VET-a je počela 1998. i od tada su postignuti značajni rezultati : modernizirani nastavni planovi i programi za općeobrazovne predmete su izrađeni i primjenjuju se u gotovo 60 posto stručnih škola, uspostavljeno je VET vijeće za BiH u kojem su predstavnici obrazovnih vlasti, sindikata, kompanija, škola i biroa za zapošljavanje, izrađena je i dogovorena nova nomenklatura zanimanja između ministarstava obrazovanja koja je umanjila broj zanimanja s prijašnjih 500 na 100 zanimanja sa širom osnovom.

Od 13 porodica zanimanja osam je bilo uključeno u reformu nastavnih planova i programa (NPP). Reformirani NPP za sva zanimanja su izrađeni za pet od tih osam porodica zanimanja (poljoprivreda i prerada hrane, građevina i geodezija, ugostiteljstvo i turizam, ekonomija, pravo, administracija i trgovina, šumarstvo i prerada drveta). Obučen je i značajan broj mentora ( 60) u novoj metodologiji izrade NPP i nastavnim metodama.

Strategija za razvoj VET sistema u BiH do 2013. je dostavljena na odobravanje Vijeću ministara. U pripremi je VET strategija za obrazovanje odraslih. Zakon o VET-u je u proceduri odobravanja u parlamentu BiH. VET baza podataka je napravljena i sadržava podatke o učenicima, nastavnicima, NPP itd.

Očekuje se da će novi VET projekt imati pozitivan utjecaj na opći društveno-ekonomski razvoj, savremeni sistem inicijalnog i kontinuiranog stručnog obrazovanja i obuke, kako ga predstavlja Kopenhaška deklaracija, osigurava putanju za vertikalnu i horizontalnu prohodnost učenika i instrumente za brzu i efikasnu obuku i prekvalifikacije odraslih i time direktno doprinosi smanjenju siromaštva. Takav fleksibilan sistem daje učenicima i onima koji su završili školu širi izbor za razvoj njihove karijere i pojačava mogućnost zapošljavanja radne snage, navodi se u saopćenju.