Šesti paket sankcija
109

Evropska unija najavljuje žestok udar na rusku ekonomiju

V. K.
EU cilja na potpunu zabranu uvoza ruske nafte (Foto: Shutterstock)
EU cilja na potpunu zabranu uvoza ruske nafte (Foto: Shutterstock)
Šef Evropskog vijeća Charles Michel saopćio je kako je EU danas zvanično usvojila šesti paket sankcija koje su usmjerene na pojedince i organizacije kako u Rusiji tako i u Bjelorusiji.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell izjavio je kako današnjim paketom sankcija EU želi dodatno ograničiti sposobnosti Kremlja koje se tiču finansiranja rata u Ukrajini.

"Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Isključujemo više ključnih ruskih banaka iz međunarodnog sistema SWIFT i sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine koji su se desili u Buči i Mariupolju", rekao je Borrell.

Šta sve sadrži šesti paket sankcija?

Kada je riječ o sankcijama koje se tiču nafte, EU je odlučila zabraniti kupovinu, uvoz i transfer sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije u EU.

"Postepeno ukidanje ruske nafte trajat će od 6 mjeseci za sirovu naftu do 8 mjesci za ostale naftne derivate. Privremeni izuzetak od ove mjere predviđen je za one zemlje članice EU koje zbog svoje geografske situacije pate od specifične zavisnosti od ruskih zaliha", navodi se.

U kontekstu SWIFT sistema, EU će dosadašnje zabrane proširiti na još tri ruske banke uključujući najveću rusku banku Sberbank, Kreditnu banku iz Moskve te Rusku poljoprivrednu banku.

Kada je riječ o medijima, EU će obustaviti aktivnosti emitovanja za još tri ruske medijske kuće uključujući RTR Planeta, Rusija 24 i TV Center International.

"Ruska vlada je koristila ove strukture kao instrumente za manipulaciju informacijama i promoviranje dezinformacija o invaziji na Ukrajinu, uključujući propagandu s ciljem destabilizacije susjednih zemalja", navodi se.

Ostale mjere

U zaključku dokumenta navodi se kako se šesti paket sankcija odnosi i na konsultantske usluge.

"EU će zabraniti pružanje računovodstvenih, konsultantskih usluga te usluga koje se tiču odnosa s javnošću", ističe se u dokumentu.

Također, EU će u okviru novog paketa sankcija proširiti listu osoba i kompanija na koje se odnose ograničenja izvoza robe i tehnologije dvostruke namjene.

"EU će proširiti listu dobara i tehnologija koje mogu doprinijeti tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i sigurnosnog sektora. To će uključivati 80 hemikalija koje se mogu koristiti za proizvodnju hemijskog oružja", naglašavaju iz EU.

Na kraju, šesti paket sankcija uključivat će i sankcije pojedincima za koje se tvrdi da su učestvovali u ratnim zločinima u Buči i Mariupolju bilo direktno ili podržavanjem aktivnosti ruske vojske.

"Evropska unija je nepokolebljiva u svojoj opredijeljenosti da pomogne Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoodbranu od ruske agresije te izgradi mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnosti", zaključuje se u saopćenju Evropskog vijeća.