Ne vjeruju Kinezima
22

Evropska unija na službenim telefonima zaposlenika zabranila TikTok zbog špijunaže

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
IT služba izvršne vlasti EU zatražila je od svih zaposlenika Komisije da deinstaliraju TikTok sa svojih korporativnih uređaja, kao i ličnih uređaja koji koriste korporativne aplikacije, navodeći brigu o zaštiti podataka.

Zahtjev za deinstaliranje aplikacije za društvene mreže u kineskom vlasništvu dostavljen je e-mailom zvaničnicima EU danas.

"Kako bi zaštitili podatke Komisije i povećali njenu sajber-sigurnost, Korporativni upravni odbor EK (Evropske komisije) odlučio je da suspenduje aplikaciju TikTok na korporativnim uređajima i ličnim uređajima koji su upisani u usluge mobilnih uređaja Komisije", navodi se u e-mailu, piše EURACTIV.

Od osoblja je zatraženo da to učine što je prije moguće, a najkasnije do 15. marta. Za one koji se ne pridržavaju postavljenog roka, korporativne aplikacije poput e-mail Komisije i Skypea za posao više neće biti dostupne.

Mjera, opravdana zabrinutošću za zaštitu podataka u vezi s aplikacijom, ima za cilj zaštitu podataka i sistema Komisije od potencijalnih prijetnji cyber sigurnosti.

Prošlog novembra, TikTok je priznao da se ličnim podacima korisnika širom svijeta može pristupiti u kineskom sjedištu. Priznanje je uslijedilo nakon otkrića Forbesa da se aplikacija koristi za špijuniranje novinara.

TikTok je nedavno zabranjen na državnim uređajima u Sjedinjenim Američkim Državama na državnom i saveznom nivou. Iako nijedna evropska vlada nije slijedila primjer SAD-a, holandskim zvaničnicima je navodno savjetovano da ne koriste kinesku aplikaciju.

Prošlog mjeseca, izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew sastao se sa najvišim zvaničnicima EU, koji su mu rekli da kompanija ima dug put da povrati njihovo povjerenje.