Neophodan korak
31

Evropska unija kreće u obračun s ilegalnim migracijama, potpisan ugovor vrijedan milijardu eura

B. H.
Tunis i Evropska unija potpisali su u nedjelju sporazum o "strateškom partnerstvu" koji uključuje borbu protiv trgovine ljudima i pooštravanje granica usljed naglog porasta brodova koji napuštaju sjevernoafričku državu prema Evropi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će blok dodijeliti 100 miliona eura Tunisu kako bi mu pomogao u borbi protiv ilegalne migracije. Sporazum također promiče trgovinu i ulaganja, nudi finansijsku pomoć školama u Tunisu i inicijative za obnovljivu energiju.

Govoreći u tuniškoj predsjedničkoj palači, von der Leyen je rekla da nedjeljni sporazum ima za cilj "ulaganje u zajednički prosperitet".

"Potrebna nam je učinkovita saradnja, više nego ikada po pitanju migracija", kazala je von der Leyen najavivši veću saradnju protiv "mreža krijumčara i trgovaca ljudima" te u operacijama potrage i spašavanja.

Više pomoći

Nedjeljni dogovor uslijedio je nakon razgovora u junu, kada su se von der Leyen, nizozemski premijer Mark Rutte i talijanska premijerka Georgia Meloni sastali sa Saiedom i obećali do 900 miliona eura pomoći za pomoć privredi zemlje.

Evropska komisija također je u to vrijeme najavila da će osigurati dodatnih 105 miliona eura 2023. za suzbijanje nezakonitih migracija.

EU nudi Tunisu opsežnu pomoć za smanjenje migracija i jačanje ekonomiji

"Vrlo smo zadovoljni, to je daljnji važan korak prema stvaranju istinskog partnerstva između Tunisa i EU-a, koji se može na integriran način pozabaviti migracijskom krizom", rekla je talijanska premijerka Giorgia Meloni .

Italija je zabilježila nagli porast migranata koji dolaze morskim putem. Njih 75.065 stiglo je u Italiju do 14. jula u odnosu na 31.920 u istom razdoblju prošle godine, pokazuju službeni podaci.

Više od polovice otišlo je iz Tunisa, pretekavši Libiju , koja je tradicionalno bila glavna lansirna rampa.

Meloni je rekla da će se iduće nedjelje u Rimu održati međunarodna konferencija o migracijama s nizom šefova država, uključujući predsjednika Saieda.

"Neograničena velikodušnost"

Posrnula privreda Tunisa i visoka nezaposlenost tjeraju ljude da rizikuju svoje živote prelazeći Mediteran kako bi stigli u Evropu, ali je sjevernoafrička zemlja također postala lansirna rampa za nedokumentirane afričke migrante koji pokušavaju doći do Evrope.

Hiljade su posljednjih mjeseci pohrlile u lučki grad Sfax. Predsjednik Saied optužio je takve "horde" migranata za "zavjeru" za promjenu demografskog sastava zemlje.

Tunis je od tada doživio porast rasno motiviranih napada , sa stotinama migranata koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove u Tunisu ili su bili prisilno deložirani i otjerani u pustinjska područja uz granice s Alžirom i Libijom.

Međunarodna organizacija za migracije priopćila je da je 2.406 migranata umrlo ili nestalo u Sredozemnom moru 2022. godine, dok je najmanje 1.166 smrtnih slučajeva ili nestanaka zabilježeno u prvoj polovici 2023. godine.