Svijet
4

Evropska unija je iznevjerila sirijske izbjeglice

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Evropski lideri treba da se stide zbog toga što nisu spremni da u svojim zemljama prime veći broj izbjeglica iz Sirije, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Samo deset članica EU ponudilo je utočište izbjeglicama i to za njih 12.000. Velika Britanija i Italija nisu na listi tih zemalja.

Britanska vlada saopštila je da vodi računa o tom regionu i da je jedan od najvećih međunarodnih donatora za tu oblast, prenio je BBC.

EU je do sada izdvojila 1,3 milijardi eura za programe pomoći, saopštili su zvaničnici.

Evropski blok smatra da je prioritet da se pomogne interno raseljenim osobama u Siriji, kojih sada ima oko 6,5 miliona, kao i ljudima koji su otišli u druge zemlje.

UN procjenjuju da je iz Sirije u susjedne zemlje izbjeglo 2,3 miliona ljudi od marta 2011. godine, uglavnom u Liban, Jordan, Tursku i Irak.

Oko 6.000 ih je stiglo u Bugarsku, koja je članica EU. Vlada u Sofiji zaražila je pomoć od Brisela za njihovo zbrinjavanje.

Švedska je u septembru postala prva članica EU koja je ponudila sirijskim izbjeglicama stalni boravak. U posljednje dvije godine, više od 14.000 Sirijaca zatražilo je azil u ovoj zemlji.