Svijet
0

Evropska unija izrazila zabrinutost događajima u Zimbabveu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija u subotu je izrazila zabrinutost događajima u Zimbabveu, gdje je došlo do ponovnog hapšenja opozicijskog čelnika Morgana Tsvangiraija i ograničenja u djelovanju nevladinih organizacija.

"Izražavamo zabrinutost ponovnim oduzimanjem slobode oporbenom čelniku tokom izborne kampanje i osuđujemo odluku o zabrani rada nevladinih organizacija. Pozivamo vladu Zimbabvea da opozove tu odluku", navelo je u izjavi slovensko predsjedništvo EU-a.

Predsjedništvo dodaje da će Evropska unija u Zimbabveu i dalje tijesno sarađivati s UN-om i nevladinim organizacijama, te osiguravati pomoć stanovništvu.

Policija u Zimbabveu u petak je privela a zatim pustila oporbenoga čelnika Morgana Tsvangiraija, objavila je njegova stranka MDC.

"Predsjednik stranke pušten je iz pritvora i ide u Bulawayo, a ne nastavlja kampanju. Policija tvrdi da je naredba došla s vrha", rekao je Nelson Chamisa, glasnogovornik Pokreta za demokratske promjene (MDC), a policija još nije komentirala taj događaj.

Tsvangiraija je policija već jednom spriječila da ode na predizborni skup uoči drugoga kruga predsjedničkih izbora 27. juna, prenosi Hina.

Stranka MDC optužuje predsjednika države Roberta Mugabea da joj sabotira kampanju.