Svijet
0

Evropska Unija danas o Kosovu

FENA
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Bruxellesu razmotriti šta treba preduzeti za što brže dodatne pregovore srpske i albanske strane o statusu Kosova, pošto je Vijeće sigurnosti UN-a to pitanje prenijelo na Kontakt grupu.

Zvaničnici portugalskog predsjedništva Unije naglasili su da se očekuje da evropski ministri podrže pregovore u trajanju od 120 dana u kojima bi važan posrednik bio i jedan predstavnik evropske "dvadesetsedmorice".

Upućeni izvori Evropske unije su BBC-u prenijeli da se smatra da, iako je jasno da će jako teško moći da se približe suprotstavljeni stavovi dviju strana, ipak postoji određen "manevarski prostor" za pregovore Beograda i Prištine koji bi možda ukazali u kom pravcu i kakvo rješenje bi trebalo tražiti.

Funkcioneri portugalskog predsjedništva Unije su novinarima rekli da je stav evropske dvadesetsedmorice i dalje da sveobuhvatni prijedlog Marttija Ahtisaarija daje osnovu za rješenje kosovskog pitanja putem nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Evropski izvori su rekli da će novi pregovori vjerovatno početi najprije "posredničkom diplomatijom", s nadom da kasnije srpska i albanska strana uoče interes i za neposredan dijalog.

Oni su upozorili da "ako i ova nova faza ne bi uspela, onda bi zaprijetila velika opasnost jednostranog procesa".

To bi, smatraju, bilo "veoma loše i za samo Kosovo, jer bi takav proces bio veoma mukotrpan, skopčan s velikim teškoćama, a veoma, veoma dugo bi trajao, sa svim neizvjesnostima i posljedicama koje to sobom nosi".

Funkcioneri u Bruxellesu su mišljenja da bi "ovakav obrt bio krajnje nepovoljan i pun izazova i za Srbiju", a nikako ne bi bio po volji i u interesu cijele međunarodne zajednice.

Oni su posebno željeli da predoče da bi "veoma teško moglo da se zamisli da Evropska unija ne bi učinila nikakve poteze ako se ništa ne bi postiglo za četiri mjeseca predstojećih pregovora i posredovanja" u rješavanju kosovskog statusa.

"Za obje strane bi to", kažu, "zato moralo predstavljati podstrek da budu znatno kooperativnije s međunarodnom zajednicom", jer "za Srbiju, koja želi da postane član Evropske unije, bi to inače značilo alternativu da, na kraju svega, činjenički izgubi suverenitet nad Kosovom".

A za Kosovo bi to bio "jako loš, mukotrpan, težak i neizvjestan proces", imajući u vidu da "Kosovo i tamošnje vođstvo jako zavise od međunarodne zajednice i bez nje neće moći da ostvare bilo koje svoje ciljeve".

Rusija je pozvala na nastavak pregovora Beograda i Prištine bez vremenskih ograničenja, dodajući da konačnu odluku o statusu Kosova treba da donese VS UN-a.

"Pozivamo da se izvuku ispravni zaključci iz prethodne etape pregovora o statusu. Nova runda pregovora ne treba da bude vremenski ograničena", navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Posebno ukazujemo na to da obustavljanje rada na rješavanju kosovskog problema u VS UN-a u ovoj fazi ne označava izvlačenje te teme iz okvira UN", dodaje se u saopćenju Moskve, i naglašava da konačno rešenje za Kosovo treba da donese VS UN-a, na osnovu dogovora srpske i albanske strane. "Samo odluka VS UN-a može biti legitimna", dodaje se u saopćenju.

U saopćenju se navodi i da je odluka da se rezolucija UN-a o Kosovu povuče iz VS UN-a "ispravan korak", koji svjedoči o tome da je uzeta u obzir zabrinutost ruske strane i drugih članica međunarodne zajednice zbog sadržaja prijedloga.

"Povlačenje plana o donošenju rezolucije uvod je u intenzivan rad Kontakt grupe na obnavljanju pregovora Beograda i Prištine", navodi se u saopćenju ruskog MVP-a i dodaje da je prvo zasjedanje Kontakt grupe zakazano za 25. jul.

Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da će u ponedjeljak zakazati vanrednu sjednicu parlamenta posvećenu Kosovu i Metohiji.

On je rekao da će sjednicu zakazati čim Vlada Srbije Skupštini bude uputila novi prijedlog rezolucije o Kosovu, i dodao da će sjednica "gotovo sigurno" biti zakazana za utorak, prema ranijem dogovoru.

Vlada Srbije je u međuvremenu saopćila da će u ponedjeljak održati sjednicu na kojoj će razmotriti izvještaj o radu državnog tima za pregovore o budućem statusu Kosova, kao i nacrt rezolucije o "pravednom rješavanju pitanja pokrajine zasnovanom na međunarodnom pravu".