Zvanično potvrđeno
13

Evropska unija bi u decembru mogla tražiti odobrenje za vakcine Pfizera i Moderne

B. R.
EU bi u prvoj polovini decembra mogla tražiti odobrenje vakcine (Ilustracija: Shutterstock)
EU bi u prvoj polovini decembra mogla tražiti odobrenje vakcine (Ilustracija: Shutterstock)
Evropska unija bi već sljedeći mjesec mogla tražiti odobrenje za vakcine protiv koronavirusa koje su razvili Pfizer/BioNTech i Moderna.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je juče potvrdila ovu informaciju. Ukazala je da su u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) razgovarali s Američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA) o "sinhroniziranoj evaluaciji vakcina".

Kako je kazala, ako sve bude kako treba, uslovno odobrenje za korištenje cjepiva bi moglo biti dato u prvoj polovini decembra.

Bila je vrlo oprezna govoreći o mogućoj upotrebi vakcine koju je razvila Rusija, a koju je Mađarska već nabavila. Poručila je da od EMA-e zavisi da li će odobriti ovo sredstvo.

Evropska unija je ranije potpisala pet ugovora o prednarudžbi potencijalnih vakcina i to s kompanijama AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech i CureVac, prenosi Euronews.

Pfizer/BioNTech su već zatražili od nadležnih u Sjedinjenim Američkim Državama da im odobre hitnu upotrebu vakcine. Britanska vlast je takođe zatražila upotrebu njihovog cjepiva, a očekuje se da će biti odobreno sljedeći mjesec.