Svijet
0

Evropska trojka započela razgovore o priključenju Turske

FENA
Evropski dužnosnici koji čine evropsku "trojku" započeli su u ponedjeljak u Ankari razgovore s turskim vlastima kako bi procijenili napredak Turske u procesu njenog pridruženja Evropskoj uniji (EU), izvještava novinska agencija Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Abdullah Gul je primio šefa njemačke diplomatije Franka-Waltera Steinmeiera, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, portugalskog podsekretara za vanjske odnose Joaoa Cravinha, iz Portugala, zemlje koja će naslijediti Njemačku u drugom polugodištu 2007., i evropskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Nakon provedbe velikih reformi u približavanju evropskim normama, Ankara je započela razgovore za priključenje EU u oktobru 2005. i pored jakog protivljenja velikog dijela javnog mnijenja evropskih zemalja.

Međutim, carinski spor između Ankare i Kipra primorao je EU da u decembru 2006. zamrzne pregovore o priključenju na osam od 35 pregovaračkih poglavlja.

Ankara se nada da će u junu započeti pregovore o tri nova poglavlja - ekonomiji, monetarnoj politici, statistici i finansijskoj kontroli.

Susret s "evropskom trojkom" (Njemačka, Francuska, Velika Britanija) uslijedio je nakon protivljenja novog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja nastavku pregovora o ulasku Turske u EU.

Sarkozy, međutim, ne bi trebao blokirati otvaranje ta tri poglavlja iz tehničkog domena, precizira turski izvor.

Nakon susreta u Ankari, Rehn i Andris Piebalgs, povjerenik zadužen za energetska pitanja, učestvovat će u utorak na konferenciji o energetici koju zajedno organiziraju Turska i EU.