Financial Times
0

Evropska trojka za strože sankcije Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska, Njemačka i Britanija predlažu da se Iranu uvedu nove, još strože sankcije zbog njegovog nuklearnog programa, piše danas londonski Financial Times.

Povjerljivi dokument, u koji je FT imao uvid, sadrži listu imena 34 organizacija i 10 pojedinaca za koje se vjeruje da su povezani s prikrivenim nuklearnim programom. Prema prijedlogu ove tri zemlje, pojedinci koji su se našli na listi bili bi, prvi put, suočeni s kaznama.

Među imenima koja se spominju je i ime komandanta i zamjenika komandanta iranskih paramilitarnih snaga.

Od organizacija, na listi su prvi put spominju Tehnološki univerzitet Sharif, Iranska kompanija za osiguranje, Iranska svemirska agencija i Institut za proizvodnju seruma i vakcina - Razi.

Evropski diplomati su, kako prenosi londonski list, imali različita objašnjenja kojima se potkrepljuje ovakva odluka.

Prema jednima, strože sankcije treba da pruže veću podršku administraciji američkog predsjednika Baracka Obame u politici "štapa i mrkve" prema Teheranu.

Drugi diplomati tvrde da je evropska "trojka" htjela da izdjejstvuje čvršći odgovor Washingtona nakon analize sa kojom bude izašao sljedećeg mjeseca o daljem kursu prema Iranu.

Vijeće sigurnosti UN-a je do sada tri puta uvodilo sankcije Teheranu zbog odbijanja da suspendira proces obogaćivanja urana.