Svijet
0

Evropska trojka i Mubarak o prekidu vatre u Gazi

FENA
Evropska trojka, koju čine češki, francuski i švedski ministri vanjskih poslova, razgovarala je u ponedjeljak s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom o mogućnostima postizanja prekida vatre u pojasu Gaze.

Razgovori su usredsređeni na "situaciju u Gazi i mogućnost postizanja hitnog prekida vatre, ponovno otvaranje prijelaznih punktova i povratak primirja", izjavio je novinarima šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Gheit.

Evropsku misiju vode češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, francuski šef diplomatije Bernard Kouchner i njihov švedski kolega Carl Bildt.

Oni su razgovarali s Mubarakom u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh na Crvenom moru.

Abul Gheit je izjavio da su evropski dužnosnici i egipatski predsjednik također razmatrali kako natjerati Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju o prekidu sukoba.

Vijeće sigurnosti je u subotu četiri sata razmatralo situaciju u Gazi ne mogavši se dogovoriti o tekstu za prekid vatre, zbog upornosti SAD-a.

"Naša misija ima za cilj da smanji palestinske patnje, da se nastavi dostava humanitarne pomoći stanovnicima Gaze, za šta su neophodne diplomatske posjete regionu", rekao je Schwarzenberg.

Nakon Egipta, trojka odlazi u Jerusalem, Ramallah i Aman.