Svijet
0

Evropska trojka će u SAD-u razgovarati o globalnim izazovima

FENA
Trojka Evropske unije, koju će predvoditi visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, razgovarat će danas u Washingtonu s američkim dužnosnicima o nizu globalnih izazova, uključujući situaciju u Iranu, na Bliskom istoku i u regiji Balkana.

Iz kabineta Javiera Solane saopćeno je da će visoki predstavnik EU-a tokom trodnevnog boravka u Washingtonu razgovarati s državnom tajnicom Condoleezzom Rice, ministrom za odbranu Robertom Gatesom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Stephenom Hadleyjem i zakonodavcima u Senatu i u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija razmatrat će danas izvještaj o provedvi standarda i stanju na Kosovu, koji će podnijeti šef UNMIK-a Joachim Ruecker, prenijela je VoA.

U međuvremenu je šef ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Igor Ivanov rekao kako bi UN trebalo da postavi novog izaslanika čiji bi zadatak bio da pronađe izlaz iz ćorsokaka u koji su zapali pregovori o statusu Kosova.

Ruske agencije navode da je Ivanov to saopćio nakon što je sadašnji izaskanik UN-a Martti Ahtisaari procijenio da su mogućnosti za dogovor Beograda i Prištine iscrpljene i odlučio da prijedlog o rješenju statusa krajem ovog mjeseca dostavi Vijeću sigurnosti na razmatranje.

Srbija je odbacila Ahtisaarijev plan navodeći da se njime Srbiji oduzima 15 posto teritorije.

Lideri kosovskih Albanaca su prihvatili plan iako on ne garantira da će Kosovo odmah postati nezavisno.