{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska privreda u najvećoj recesiji nakon II svjetskog rata

F
4.5.2009. u 17:04
0
0
Evropska privreda u najvećoj recesiji nakon II svjetskog rata
0
Evropska privreda u najvećoj recesiji nakon II svjetskog rata
Foto: AFP/DDP/File
Evropska privreda je usred najveće recesije nakon Drugog svjetskog rata, pa se očekuje da će bruto domaći proizvod u Evropskoj uniji ove godine pasti za 4 posto, a stopa nezaposlenosti dosegnuti 11,5 posto, stoji u prognozama Evropske komisije objavljenim u ponedjeljak u Bruxellesu.
"Evropska privreda je usred najveće i najraširenije recesije u poslijeratnom razdoblju. Međutim, očekuje se da će ambiciozne mjere koje su u ovom iznimnim okolnostima poduzele vlade i središnje banke ove godine stabilizirati privredne aktivnosti i sljedeće godine omogućiti oporavak", rekao je povjerenik za privredu i finansije Joaquin Almunia.

U prognozama Evropske komisije kaže se da će ove godine BDP u 16 zemalja članica eurozone i u svih 27 članica EU-a pasti za 4 posto, puno više nego što se ranije predviđalo. Sljedeće godine predviđa se stabilizacija s padom BDP-a od 0,1 posto, i to uz uvjet da počne oporavak bankarskog sektora i svjetske trgovine.

Glavni razlozi za recesiju su pogoršanje globalne finansijske krize, veliko smanjenje svjetske trgovine i korekcije u stanogradnji u pojedinim privredama.

BDP u Njemačkoj će pasti za 5,4 posto, u Italiji i Velikoj Britaniji između 4 i 4,5 posto, Španjolskoj i Francuskoj 3 posto, u Sloveniji 3,4 posto. Najveći pad BDP-a predviđa se u trima baltičkim republikama Latviji 13,1 posto, Litvi 11 posto i Estoniji 10,3 posto. Kipar je jedina zemlja u kojoj se predviđa blagi rast BDP-a za 0,3 posto.

Povjerenik Almunia je rekao da se uočavaju znakovi stabilizacije u eurozoni, čija privreda više nije u "slobodnom padu".

Međutim, "iako ima pozitivnih znakova, još nemamo statističku kritičnu masu da bismo mogli reći da smo se izvukli iz krize", rekao je Almunia.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: