Svijet
0

Evropska populacija bez imigracije brzo bi se smanjila

FENA
Imigracija iz drugih dijelova svijeta glavni je razlog što populacija Evropske unije nije u opadanju jer Evropljani imaju sve manje djece, pišu evropski mediji.

Dok u Evropi jačaju ksenofobični osjećaji, populacija Unije, paradoksalno, ubrzo bi počela opadati bez imigranata, prema novim podacima Eurostata, objavljenim u utorak.

Broj stanovnika EU-a prošle se godine povećao za 0,48 posto ili 2,39 miliona ljudi, dosegnuvši 497,5 miliona. Unija se tako ubrzano približava brojci od 500 miliona stanovnika.

No, gotovo 80 posto tog povećanja rezultat je imigracije, a samo petina prirodnog prirasta.

Prema podacima Eurostata, 2007. u Evropi se rađalo samo 10,6 djece na hiljadu stanovnika, odnosno 5,3 miliona djece, što je povećanje od 0,8 posto.

Devet zemalja imalo je veći mortalitet od nataliteta - Bugarska, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Litva, Latvija, Portugal i Rumunija.

Samo u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj prirodni prirast glavni je uzrok porasta stanovništva.

Istovremeno, zabilježeno je povećanje imigracije od 16,4 posto ili 1,9 miliona ljudi.

Migracija je 1992. prvi put pretekla prirodni prirast kao vodeći uzrok povećanja broja stanovnika u Evropi.

Eurostat upozorava da će za nekoliko godina, ako natalitet nastavi padati, EU imati negativan prirodni prirast, a s godinama situacija će se sve više pogoršavati.

Broj stanovnika cijele Evrope, u koju Eurostat uključuje sve članice Vijeća Evrope, Bjelorusiju i Kosovo, povećao se prošle godine za 2,9 miliona na 822 miliona, što je povećanje od 3,5 posto.

Kao i u EU, imigracija je zaslužna za većinu tog povećanja, gotovo 76 posto.