Ko će ih predstavljati?
28

Evropska ljevica iz Ljubljane kreće u pohod na Brisel: Bitka za koju su svi svjesni da je već izgubljena

V. K.
Walter Baier, kandidat ljevice za poziciju predsjednika Evropske komisije
Walter Baier, kandidat ljevice za poziciju predsjednika Evropske komisije
Evropska ljevica izabrala je u subotu kandidata koji bi trebao pretendovati na čelo Evropske komisije nakon izbora u junu.

Na izborima koji su održani u Ljubljani, ljevičari su izabrali 70-godišnjeg Waltera Baiera iz austrijske komunističke partije kao osobu koja bi se trebala suprotstaviti kandidatima drugih grupacija, uključujući i Ursulu von der Leen.

U svom govoru, Baier je naglasio kako, iako nema evropskog iskustva, zna šta je u ovom trenutku potrebno Evropskoj uniji.

"Iskreno govoreći, Evropa nije samo Brisel. Evropa je 27 nacija, stotine gradova i miliona građana. Evropska ljevica želi da bude glas ovih ljudi, ljudi čiji se glas rijetko čuje u Briselu", rekao je on.

Tokom okupljanja u Ljubljani, Evropska ljevica je postavila pet prioriteta za predstojeću kampanju.

To su građanska prava, mir i demokratija, troškovi života, klimatska kriza i javne usluge te socijalna prava.

Kandidat kojeg je Evropska ljevica predložila dugo godina predstavlja Komunističku partiju Austrije. Još kao student, Baier je krajem sedamdesetih ušao u komunističke organizacije u Austriji, a bio je organizator i velikih demonstracija pod nazivom "Spriječimo nuklearni rat - želimo razoružanje" koje su organizovane 1981. godine.

U novijem periodu, Baier se nalazio na čelu Komunističke partije Austrije kada je pokrenut program štednji koji je značio i rezanje troškova i otpuštanje velikog broja zaposlenih.

Osim komunističkih aktivnosti u Austriji, Baier je bio uključen i u rad i formiranje Evropske ljevice te je od 2004. godine aktivan u brojnim projektima.

Ipak, njegova kandidatura u ovom trenutku definitivno predstavlja znak kako se evropska ljevica definitivno ima krizu kadrova, ali i politika općenito. To se posebno pokazalo u Njemačkoj gdje je najveća krajnje ljevičarska stranka Die Linke izgubila parlamentarnu grupu uslijed velikog osipanja kadrova, uključujući i predsjednicu stranke Sahru Wagenknecht.

Uzevši u obzir kadrove te ukoliko se oni uporede sa konkurencijom, čini se kako Evropsku ljevicu čeka već unaprijed izgubljena bitka.

Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen gotovo pa sigurno će se kandidovati ispred Evropske narodne partije za ovu poziciju, a evropski Zeleni također su odabrali Terryja Reintkea i Basa Eickhouta kao svoje kandidate za ovu poziciju.

Prema posljednjim anketama EU Electsa, predviđa se kako će Ljevica imati između 37 i 42 zastupnika s tim što bi rekonstrukcija stranaka nakon junskih izbora mogla zapravo dovesti i do dodatnoh smanjenja broja zastupnika.